GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta

Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 08:55
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.

MSCI-jev globalni burzovni indeks porastao je gotovo devet posto u studenom, kao i njujorški S&P 500. Sva tri vodeća njujorška burzovna indeksa prošli su tjedan porasla četvrti tjedan zaredom. Podsjetimo, prethodno su indeksi tri mjeseca zaredom klizili prema dolje. Ključni pokretač studenačkog optimizma je uvjerenje da su najveće središnje banke vjerojatno završile ciklus zaoštravanja monetarne politike i da se polako pripremaju za prva smanjenja kamatnih stopa koja bi se mogla vidjeti sredinom sljedeće godine. Ulagači su spremni ponovno preuzeti veći rizik. U tjednu koji je završio 22. studenog, prema podacima Američke udruge malih ulagača, 45,3 posto privatnih ulagača već je bilo raspoloženo za rast, što znači da očekuju rast indeksa u sljedećih šest mjeseci. Bank of America primijetila je da su dionički fondovi imali najveći dvotjedni priljev od veljače 2022.

Ulagači također pozdravljaju značajan pad potrebnih prinosa na obveznice ovog mjeseca. Na američku desetogodišnju obveznicu prinos je u srijedu bio 4,363 posto, najniži u posljednja dva mjeseca, no onda je do kraja tjedna prinos porastao za 11 baznih bodova. Povratak na tržištima obveznica vjerojatno je bio malo pretjeran, još je prerano reći da je medvjeđi trend završio, iako se inflacija hladi i tržišta novca sada predviđaju s više od 60% vjerojatnosti da će Fed smanjiti kamate stope po prvi put u jednom mjesecu u svibnju. No, situacija bi se mogla donekle promijeniti već ovaj tjedan, kada će (u četvrtak) biti objavljena druga procjena rasta američkog gospodarstva i (u petak) listopadski indeks izdataka za osobnu potrošnju (PCE). Core PCE porastao je za samo 3,7 posto na godišnjoj razini u rujnu, najniže od svibnja 2021.

Situacija se pomalo popravlja i u Njemačkoj, s čime se inače ne bi složili u Commerzbanku, koji, suprotno prognozama ekonomista i vlade, predviđaju smanjenje njemačkog BDP-a za 0,3 posto (ove godine za 0,4 posto) ) . Ali ipak: najvažniji konjunkturni indeks Ifo u studenom je porastao treći mjesec zaredom (za 0,4 boda, na 87,3 boda), što daje nadu da se njemačko gospodarstvo stabiliziralo, iako na nižoj razini. Poboljšanju sentimenta pridonio je proizvodni sektor, dok se poslovna klima blago pogoršala u uslužnom sektoru. U posljednjem bi kvartalu njemački BDP, koji je u trećem tromjesečju skliznuo za 0,1 posto, ipak mogao blago rasti, a za iduću godinu (zanemarimo li pesimizam Commerzbanka) većina predviđa rast između 0,7 i 1,3 posto.

Bayer, ikona njemačke industrije, bori se s rastućim problemima i dobio je još jedan udarac ovaj tjedan kada je morao obustaviti testiranje svog novog lijeka protiv zgrušavanja Asundexian, za koji Bayer očekuje da će ostvariti čak pet milijardi dolara godišnje prodaje na loše rezultate. Očekuje se da će Aundexian ući na tržište 2026. Bayerove dionice pale su na nešto više od 32 eura, najniže od 2006. Tvrtka je u trećem tromjesečju poslovala s visokim gubitkom od 4,57 milijardi eura, dok su prihodi pali za 8,3 posto na 10,3 milijardi eura. Bayerovi rezultati niži od očekivanih uglavnom su posljedica naslijeđa akvizicije Monsanta 2018. i povezanih tužbi zbog zagađenja i pesticida za suzbijanje korova Roundup, koji sadrži karcinogen glifosat.

Ove je godine Bayerova dionica izgubila trećinu vrijednosti, koncern, u najboljim vremenima vrijedan 140 milijardi eura, danas ima tržišnu kapitalizaciju od samo 33 milijarde. Rejting agencija Moody's smanjila je izglede za Bayer sa stabilnih na negativne. Razvoj (dionica je u ponedjeljak pala za gotovo 20 posto, prvi put da se to dogodilo u najmanje tri desetljeća) izruguje se Bayerovu sloganu o stvaranju dodane vrijednosti za svoje dioničare. Dionice se kotiraju po višestrukoj peterostrukoj zaradi (P/E). Unatoč svemu, od početka kalkulacije DAX indeksa (1988.), čak i nakon nedavnih padova, i dalje su "ostvarivali" prosječan godišnji prinos od 6,2% (uključujući dividendu), što je ipak nešto manje od DAX-a. indeks (u tom razdoblju prosječno osam posto godišnjeg prinosa).

Tagovi: trćište nekretnina, Bayer, Commerzbank, obveznice, Citigroup, Inmobiliaria Colonia, Silicon Valley Bank, energetska učinkovitost
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE