GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što se dogodilo s bitcoinom neposredno nakon rekorda?

Što se dogodilo s bitcoinom neposredno nakon rekorda?
VOLATILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 10:12
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Bitcoin je početkom tjedna premašio rekord iz studenog 2021. godine.

Bitcoin je dosegao novu rekordnu vrijednost od 69.200 dolara, a onda se, poput planinara koji se nakon osvajanja planine od osam tisuća metara zbog rijetkog zraka mora brzo spustiti u dolinu, okrenuo prema dolje. Izgubio je devet posto svoje vrijednosti u jednom satu, a više uzimanja profita ga je na trenutak gurnulo na 63.000 dolara. Jutros je BTC ponovno porastao, premašivši 66 tisuća dolara. Ulagači su morali čekati novi rekord od 10. studenog 2021., ali bitcoin se zapravo vrlo brzo iskopao iz prilično duboke rupe, nakon padom od gotovo 80% u 2022. i industrijom potresenom skandalima kao što je kolaps FTX burze.

U iščekivanju travanjskog prepolovljenja ("halving"), kada će nagrada rudarima biti prepolovljena, što je antiinflatorno (baš kao i konačna ponuda bitcoina koja je postavljena na 21 milijun kovanica), cijena bi (slično prethodnim prepolovljavanjima) mogla nastaviti rasti , a i priljevi u nove američke bitcoin ETF-ove još uvijek su vrlo visoki. Od 11. siječnja, prema podacima investicijske tvrtke CoinShares, u te fondove slilo se već 7,5 milijardi dolara sredstava. Rekordni dnevni priljev dosegnuo je 612 milijuna dolara.

Nakon što je njujorški indeks S&P 500 u cijeloj godini nakon dva mjeseca "napravio" više nego što je mogao (prema prosinačkim analitičarima), Bank of America podigla je ciljanu vrijednost, s 5000 na 5400 bodova. Ipak, ekonomski rast SAD-a ostaje snažan, a tvrtke održavaju visoke profitne marže. Jučer je, primjerice, impresionirao maloprodajni lanac Target koji je, zahvaljujući snažnoj prodaji u predbožićnoj sezoni, u posljednjem fiskalnom kvartalu, koji je završio 3. veljače, ostvario 57 posto veću neto dobit (1,38 milijardi dolara) nego u istom razdoblju godine ranije. Dionice su ojačale 11 posto. No, jučer je u New Yorku zabilježena samo korekcija, indeksi Dow Jones i S&P 500 izgubili su postotak, a Nasdaq 1,65 posto, pa je ponovno pao ispod 16 tisuća bodova. CNN-ov Fear & Greed index još je u utorak ujutro bio u zoni ekstremne pohlepe, sada je "samo" u zoni pohlepe.

Ali takav entuzijazam ne vlada svugdje. U posljednje vrijeme Apple, a posebno Tesla imaju problema. Kod obje tvrtke primjetno je da, posebice u Kini, potražnja (za pametnim telefonima ili električnim vozilima) nije onakva kakvu bi htjeli. Prema podacima analitičke tvrtke Counterpoint, Apple je u Kini u prvih šest tjedana ove godine imao 24 posto manju prodaju iPhonea. Lani je Apple bio drugi po tržišnom udjelu među svim proizvođačima, sada je četvrti sa 16 posto. Možda iza toga stoji patriotska odluka mnogih Kineza da radije kupuju domaće telefone i električna vozila nakon što su američke vlasti kineskim tehnološkim tvrtkama zabranile izvoz u SAD.

Tesline dionice ove su godine već pale za gotovo 30 posto, a samim time prvi čovjek tvrtke Elon Musk više nije najbogatiji Zemljanin. Na prvom mjestu sada je Amazonov Jeff Bezos, čije je bogatstvo početkom ožujka procijenjeno na 199,1 milijardu dolara. Bezos je već bio najbogatiji između 2017. i 2021. Prošle godine Tesla je još mogao biti član elitne skupine "Sedam veličanstvenih", ove godine više ne. Nevjerojatno, Nvidijine su dionice ove godine porasle za 70 posto, dok su Tesline s oštrim padom jedna od najlošijih u S&P 500. Tesla je više od 50 posto (dobro, još uvijek) udaljena od svog rekorda iz studenog 2021., boljeg od konkurentskog Riviana - pad dionica od 94% u istom razdoblju). Iz tvornice Tesla u Šangaju u veljači je na kinesko tržište otišlo 60.365 vozila, što je 19 posto manje nego u veljači prošle godine. To je najgori mjesec od prosinca 2022.

Koliko brzo tržište može kazniti ne samo pojedine dionice, već i cijelu regiju, pokazuje još primjer kineske burze. U veljači su uz neke mjere kineskih vlasti uočeni pokušaji oživljavanja, no tržište je opet zapalo u depresiju, a istovremeno je ponovno značajno porastao odljev stranih investitora. Jučer je negativno utjecala vijest da kineska vlada ove godine cilja na samo pet posto gospodarskog rasta. Naravno, mnogi sumnjaju da će uspjeti, tim više što ne namjerava povećavati proračunski deficit. Središnji dionički indeks hongkonške burze trenutačno je (unatoč današnjem dvopostotnom rastu) 20 posto niži nego početkom lanjskog ožujka, a voditelj investicijskog odjela Goldman Sachsa svim klijentima koji ga pitaju nudi li kinesko tržište dobre prilike odgovara niječno.

Tagovi: bitcoin, kriptoivalute, bezos, musk, CoinShares, nvidia, halving, mobius, standard chartered
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE