GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta

Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2023 / 12:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.

Kako se 2023. godina polako bliži kraju, sve je više predviđanja o tome što nam na burzama donosi 2024. U Citi banci vjeruju da će se rast koji pratimo posljednjih mjesec dana proširiti na sve sektore u narednoj godini, budući da su primjetni pozitivni trendovi u rastu dobiti. Njihova je prognoza da će S&P 500 indeks do sredine 2024. dosegnuti rekordnih 5000 bodova, što je gotovo deset posto više od trenutne vrijednosti ovog njujorškog indeksa. Bank of America i Deutsche Bank također predviđaju da će Wall Street sljedeće godine dosegnuti rekordne vrijednosti. Poznati investitor Ray Dalio iz najvećeg hedge fonda na svijetu, Bridgewater Associates, vidi prilike na Bliskom istoku, posebice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koje smatra vrlo atraktivnim za ulaganje, jer zemlja nije zadužena. To je i razlog zašto je u travnju otvorio podružnicu u Abu Dhabiju

U Goldman Sachsu su nedavno istaknuli da bi sirovine mogle znatno poskupjeti u sljedećih 12 mjeseci. S&P GSCI Commodity Indexu (nafta ima značajan udio u ovom indeksu) također se predviđa rast do 20 posto, nakon što je ove godine spomenuti indeks do utorka izgubio pet posto. Goldman također predviđa da ćemo u drugoj polovici 2024. vidjeti rast cijena bakra i aluminija zbog smanjenja zaliha. Usput: U četvrtak će se sastati članice zemalja proizvođača nafte, okupljene u kartelu Opec+, te raspravljati o budućim proizvodnim kvotama. Očekuje se da će Saudijska Arabija produljiti svoju obvezu dobrovoljnog smanjenja proizvodnje za dodatnih milijun barela dnevno barem tijekom prvog tromjesečja.

Na svjetskim burzama, kao što smo već mnogo puta pisali, studeni je donio visok rast indeksa. Tehnološki Nasdaq čak je ojačao više od 11 posto ovog mjeseca. Još jedan tračak optimizma odaslao je dužnosnik Feda Christopher Waller, koji smatra da je monetarna politika trenutno primjerena za kontrolirano usporavanje gospodarskog rasta i dovođenje inflacije blizu ciljanih dva posto. Američka središnja banka sastat će se sljedeći tjedan za dva tjedna, ali gotovo sigurno neće dalje podizati kamatnu stopu Fed-a. Unatoč visokim kamatama, američki potrošač je u dobroj formi te je na Crni petak i Cyber ponedjeljak potrošio više (online je toga dana potrošeno rekordnih 12 milijardi dolara) nego lani. Osim toga, prema Conference Boardu, povjerenje potrošača poraslo je s 99,1 na 102,0 boda u studenom, što je više od očekivanja.

Dolar je u utorak skliznuo na najnižu razinu u tri mjeseca, a prvi put od kolovoza za euro je trebalo izdvojiti više od 1,10 dolara. Indeks dolara izgubio je oko tri posto ovaj mjesec i čini se da će doživjeti najveće gubitke od prošlog studenog. Pojeftinjenje dolara pozitivno utječe na rast cijena plemenitih metala. Unca zlata, koja je ove godine već nekoliko puta imala "problema" s probijanjem psihološke razine od 2000 dolara, samo se ovaj put konkretnije popela iznad te razine (u utorak na 2040 dolara), dok je srebro gotovo dotaknulo razinu od 25 dolara.

Analitičari Goldman Sachsa napisali su u nedjelju da zlato vraća svoj sjaj, posebno ako Fed počne smanjivati kamatne stope sredinom 2024. Goldman također ističe veliku potražnju za fizičkim zlatom iz Kine i Indije.

Tagovi: ZLAT, SREBRO, DOLAR, NAFTA, SIROVINE, KAMATE, BURZA, BROKERI, CITI
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE