GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu

Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
POHLEPA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2024 / 08:22
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nvidijine dionice u petak su već bile dvostruko skuplje nego početkom godine, a bitcoin je prvi put u povijesti premašio 70.000 dolara. Uslijedilo je unovčavanje dobiti i novi razlog za sumnju je li optimizam pretjeran.

Bank of America napominje da je tehnološki sektor zabilježio rekordne odljeve na tjednoj bazi. Ipak, cijena Nvidijine dionice u petak je dosegla nevjerojatnih 974 dolara. Prije točno pet godina bila je 25 puta niža! Tržišna vrijednost ovog razvijača čipova nezaobilaznih u uslugama umjetne inteligencije premašila je 2,3 trilijuna dolara. Samo ove godine porastao je za više od trilijun ili tisuću milijardi. To je za oko 15 slovenskih godišnjih BDP-a. U petak poslijepodne uslijedilo je još više izvlačenja profita, pa je cijena Nvidijine dionice na dnevnoj razini gurnuta na niže više od pet posto, a cijena se odmaknula od rekorda za stotinjak dolara.

U indeksu Russell 2000 dionice proizvođača visokoučinkovitih računalnih poslužitelja Super Micro Computer zabilježile su ogroman rast - ove su godine porasle 300 posto, prošle godine 1000 posto. Dionice će uskoro biti dio "obitelji" S & P 500. No, dok je uzbuđenje razumljivo za Nvidiju (i SMCI također), jer dvije kompanije ostvaruju nevjerojatan novčani tok, za neke druge papire rast cijena daleko nadmašuje rast dobiti, što nije dugoročno održivo. Wall Street je već neko vrijeme u pohlepnoj, ili često izrazito pohlepnoj zoni, a više od polovice malih ulagača očekuje rast u sljedećih šest godina, što je neobično visok udio "bikova". Znak za uzbunu!

Nije ni čudo da s ovim pregrijanim tržištem Wall Streeta ono gubi prošli tjedan i nije uspjelo oboriti rekord iz 1964. Da je indeks S&P 500 dobio prošli tjedan, bio bi pozitivan za sedamnaesti put u zadnjih 19 tjedana, što se nije dogodilo 60 godina. Ima još nekih znakova da tržište opet pretjeruje, osim natprosječnih procjena. Članovi uprava velikih tehnoloških kompanija sve češće prodaju dionice. Jeff Bezos je prošlog mjeseca prodao 50 milijuna dionica Amazona, ukupne vrijednosti 8,5 milijardi dolara.

Bezos je to napravio puno brže nego što se očekivalo, budući da je Amazon najavio da će Bezos prodati ovaj bundle do kraja siječnja 2025. Iz Nvidijinog upravnog odbora također stiže poruka da je jedan od direktora prodao 200 tisuća dionica u vrijednosti od 170 milijuna. Inače, dionice je kupio 1997. (dvije godine prije uvrštenja) za 0,82 dolara. Da je tržište previsoko pokazuju i potezi Warrena Buffetta koji čeka nove prilike u brdu novca, a neslužbeno njegov financijski holding Berkshire Hathaway nastavlja s prodajom dionica Applea koje su ove godine pale za više od sedam posto.

Tijekom proteklog tjedna, guverner Feda Jerome Powell ponovno je bio pod lupom. U Zastupničkom domu rekao je da središnja banka još nije spremna sniziti kamate, ali je ipak "obećao" da će se to dogoditi ove godine. Ulagači se tome nadaju već u lipnju, a dodatno su se uvjerili u to svježim izvješćem Ministarstva rada o tržištu rada u veljači. Dok je američko gospodarstvo prošlog mjeseca otvorilo više radnih mjesta nego što se predviđalo (275 000 umjesto očekivanih 200 000), stopa nezaposlenosti, mjerena zasebnom anketom, porasla je s 3,7 posto na 3,9 posto, što je najviše u posljednje dvije godine.

Tagovi: nvidia, bitcoin, bank of america, apple, amazon, bezos, buffett
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE