GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ova kategorija kompanija najosjetljivija je na visoke kamatne stope

Ova kategorija kompanija najosjetljivija je na visoke kamatne stope
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2023 / 08:44
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Američka središnja banka (Fed) je na trećoj ovogodišnjoj sjednici podigla ključnu kamatnu stopu na raspon između 5,00 i 5,25 posto.

Ovo je deseto uzastopno povećanje u borbi protiv tekuće inflacije. Ključne kamatne stope sada su najviše od 2007. Fed je inače smirio zabrinutost oko bankarskog sektora i visokih potrošačkih cijena. Prema trenutačnim predviđanjima, ključna bi se kamatna stopa do kraja godine trebala zaustaviti na prosječnoj stopi od 5,1 posto. Šef Feda Jerome Powell naznačio je da je proces podizanja kamatnih stopa bliže kraju nego početku, što se može shvatiti kao moguća pauza u ovogodišnjim povećanjima na sjednici u lipnju. Istodobno je jučer Europska središnja banka (ECB) povećala kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Porast kamatnih stopa kojem svjedočimo u posljednjih deset mjeseci može biti dobra vijest za štediše, jer može donijeti veće povrate na ulaganja poput obveznica ili depozita. To ne mora nužno značiti loše vijesti za investitore na burzi. Ako tvrtka dobro posluje i ima stabilan novčani tok, još uvijek može isplatiti dividende bez obzira na rastuće kamatne stope.

Tvrtke s velikim dugom, osobito ako je dio duga varijabilan, obično su osjetljivije na utjecaj rastućih kamatnih stopa na isplatu dividendi. To je zato što će morati plaćati veće kamate na svoje zajmove, što može smanjiti novčani tok dostupan za isplatu dividendi. Poduzeća s niskim zaduženjem i stabilnim novčanim tokom manje su osjetljiva na utjecaj rastućih kamatnih stopa.

Time dolazimo do Ljubljanske burze, jer slovenske burzovne tvrtke imaju dovoljno jake bilance i posluju uglavnom u sektorima koji im omogućuju stabilno i predvidljivo poslovanje, tako da mogu isplaćivati dividende na dovoljno visokoj razini. Domaće dionice inače nisu precijenjene u smislu vlastite profitabilnosti poslovanja, niti u usporedbi sa sličnim kompanijama u inozemstvu. Krka, Luka Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, te NLB spadaju u krunu domaćih ulaganja, koju ove godine krasi i dividendni prinos. Ulaganja u domaće dionice svakako imaju svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
POST FESTUM
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
KOMENTAR - Erdogan je pobijedio na predsjedničkim izborima u Turskoj. Tijekom predizborne kampanje, on je još više polarizirao društvo i time produbio podjele u njemu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE