GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ova kategorija kompanija najosjetljivija je na visoke kamatne stope

Ova kategorija kompanija najosjetljivija je na visoke kamatne stope
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2023 / 08:44
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Američka središnja banka (Fed) je na trećoj ovogodišnjoj sjednici podigla ključnu kamatnu stopu na raspon između 5,00 i 5,25 posto.

Ovo je deseto uzastopno povećanje u borbi protiv tekuće inflacije. Ključne kamatne stope sada su najviše od 2007. Fed je inače smirio zabrinutost oko bankarskog sektora i visokih potrošačkih cijena. Prema trenutačnim predviđanjima, ključna bi se kamatna stopa do kraja godine trebala zaustaviti na prosječnoj stopi od 5,1 posto. Šef Feda Jerome Powell naznačio je da je proces podizanja kamatnih stopa bliže kraju nego početku, što se može shvatiti kao moguća pauza u ovogodišnjim povećanjima na sjednici u lipnju. Istodobno je jučer Europska središnja banka (ECB) povećala kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Porast kamatnih stopa kojem svjedočimo u posljednjih deset mjeseci može biti dobra vijest za štediše, jer može donijeti veće povrate na ulaganja poput obveznica ili depozita. To ne mora nužno značiti loše vijesti za investitore na burzi. Ako tvrtka dobro posluje i ima stabilan novčani tok, još uvijek može isplatiti dividende bez obzira na rastuće kamatne stope.

Tvrtke s velikim dugom, osobito ako je dio duga varijabilan, obično su osjetljivije na utjecaj rastućih kamatnih stopa na isplatu dividendi. To je zato što će morati plaćati veće kamate na svoje zajmove, što može smanjiti novčani tok dostupan za isplatu dividendi. Poduzeća s niskim zaduženjem i stabilnim novčanim tokom manje su osjetljiva na utjecaj rastućih kamatnih stopa.

Time dolazimo do Ljubljanske burze, jer slovenske burzovne tvrtke imaju dovoljno jake bilance i posluju uglavnom u sektorima koji im omogućuju stabilno i predvidljivo poslovanje, tako da mogu isplaćivati dividende na dovoljno visokoj razini. Domaće dionice inače nisu precijenjene u smislu vlastite profitabilnosti poslovanja, niti u usporedbi sa sličnim kompanijama u inozemstvu. Krka, Luka Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, te NLB spadaju u krunu domaćih ulaganja, koju ove godine krasi i dividendni prinos. Ulaganja u domaće dionice svakako imaju svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
TRENDOVI
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
ANALIZA - Sirova nafta bila je slaba u posljednjih nekoliko tjedana. Terminska cijena sirove nafte West Texas Intermediate pala je za 10 dolara jer je geopolitička premija nestala, a zalihe su se iznenadile prema gore.
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KAMATNE STOPE
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KOLUMNA - Nakon padova u travnju, Wall Street ponovno raste. Njujorški Dow Jones u utorak je uspio peti uzastopni dan rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE