GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neće biti ozbiljnog popuštanja monetarne politike

Neće biti ozbiljnog popuštanja monetarne politike
SKUPLJA NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2023 / 09:10
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Početkom tjedna OPEC je iznenadio objavom da će smanjiti proizvodnju nafte za više od milijun barela dnevno.

Zbog toga su cijene nafte jučer porasle na najvišu razinu u mjesec dana, a ojačale su i dionice naftnih kompanija. Opecova objava dolazi nakon tjedna koji je ponudio neke dobre vijesti u smislu popuštanja cijena, a time i pozitivnijeg raspoloženja na globalnim tržištima dionica. Inflacija u eurozoni u ožujku je pala na 6,9 posto i tako je ispod očekivanja. Istodobno se raspoloženje potrošača u Njemačkoj popravilo već šesti mjesec zaredom.

Ovaj put glavni razlog poboljšanja raspoloženja potrošača i smirivanja inflacije bio je upravo pad cijena energenata, posebice benzina i loživog ulja. Nakon znakova inflacije u europodručju, OPEC-ova će objava ograničiti prostor za središnje banke da zaustave trenutačni ciklus pooštravanja. OPEC planira smanjiti svoju ciljnu proizvodnju nafte za milijun barela dnevno u svibnju, s ciljem stabilizacije cijene sirove nafte, koja je pala posljednjih tjedana zbog usporavanja gospodarstva u razvijenim zemljama. Kao što je uobičajeno s OPEC-ovim kvotama, stvarna promjena možda neće odgovarati onoj u izvješću. Analitičari očekuju da će stvarno smanjenje biti bliže razini od 700.000 barela dnevno.

Prošlog je tjedna razina maloprodaje u Njemačkoj ukazala na prve ozbiljne znakove usporavanja potrošnje u eurozoni. U veljači je na mjesečnoj razini pala za 1,3 posto, a na godišnjoj za sedam posto. Ovo je treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećem europskom gospodarstvu. U nadolazećem tjednu sa zanimanjem ćemo pratiti vrlo važne podatke o prometu u maloprodaji za mjesec veljaču na razini Europske unije. Niža razina maloprodaje, međutim, smanjuje vjerojatnost naglog povećanja kamatnih stopa u eurozoni.

No, prema najavi OPEC-a, s druge strane, ne možemo očekivati ozbiljno popuštanje zaoštravanja monetarne politike u skoroj budućnosti. Prošli je tjedan objavljena i procjena ožujske inflacije u Njemačkoj. To se “smirilo” na 7,4 posto na godišnjoj razini. Inflacija energenata naglo je usporila u Njemačkoj na 3,5 posto s 19,1 posto u veljači, dok su cijene hrane porasle 22,3 posto, u odnosu na 21,8 posto povećanja mjesec dana ranije.

Sljedeći tjedan priopćenjem najveće i najvažnije američke banke JPMorgan Chase započinje sezona objave poslovnih rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje. Zanimljivo je da je predsjednik uprave najveće američke banke Jamie Dimon tjedan dana prije objave financijskih rezultata rekao da je bankarska kriza povećala vjerojatnost recesije u SAD-u jer zajmodavci pooštravaju uvjete kredita. Vrlo važni makropodaci sljedećeg tjedna bit će razina maloprodaje u SAD-u i Europi, kao i inflacija u SAD-u i Kini.


­

Tagovi: tržište kapitala, OPEC, nafta, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE