GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nasdaqu 100 se smiješi najveći rast u ovom stoljeću

Nasdaqu 100 se smiješi najveći rast u ovom stoljeću
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Predbožićni rast burza ne jenjava, među ključnim čimbenicima optimizma su očekivanja da središnje banke teže labavijoj monetarnoj politici. Također iz Japana početkom tjedna došao je takav

Banka Japana nastavit će voditi izuzetno labavu monetarnu politiku i držati kamatne stope u negativnom području. Zbog toga je tokijski burzovni indeks Nikkei u utorak porastao 1,8 posto, dok je jen osjetno oslabio. Već prošli tjedan ostale najveće svjetske središnje banke sastale su se na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, a naslućuje se da bismo prvo smanjenje kamata mogli dočekati već na proljeće. To je upravo ono što je uvjerilo mnoge investitore da prebace svoj višak novca na burze. Uz značajne neto priljeve u uzajamne fondove i ETF-ove, dionički indeksi jure prema rekordima.

Podsjetimo, već je studeni bio izuzetan, a vodeći indeksi nastavljaju rasti iu prosincu. Njujorški Dow Jones, frankfurtski DAX i pariški CAC40 postavili su nove rekordne vrijednosti. Tehnološke dionice nastavile su lagano nadmašivati šire tržište, iako je Apple rekao da će morati privremeno zaustaviti prodaju dvaju svojih modela pametnih satova (Series 9 i Ultra 2) u SAD-u u četvrtak zbog spora oko kršenja patenata s tvrtkom za medicinsku tehnologiju Masimo. . Dionice Applea tek su u ponedjeljak lagano zanjihale prema dolje, u utorak su opet bile malo ispod rekordne vrijednosti od 197, a tvrtka je najveća privatna kompanija na svijetu s nešto više od 3000 milijardi dolara.

Nakon rasta od 10% u studenom, Nasdaq Composite je u prosincu dobio dodatnih pet posto i samo se nekoliko posto približio rekordu od prije više od dvije godine. U međuvremenu je u utorak (na 16.772 boda) uži Nasdaq 100 već premašio rekord iz studenog 2021. Samo ove godine ovaj indeks, koji prati, između ostalih, popularni ETF fond s oznakom QQQ, dobio je 53 boda postotak. Može se čak dogoditi da ovogodišnja marža bude najveća od 1999. godine, kada je njezina vrijednost više nego udvostručena. Među dionicama koje su najviše potaknule rast Nasdaqa ove godine, uz Apple (+57%), vrlo su izloženi Microsoft (+56%) i, naravno, Nvidia (+246%).

Tagovi: nasdaq, wall street, dow jones, trćište, dionice, burza
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE