GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kupci se ponovo okrenuli tehnološkom sektoru

Kupci se ponovo okrenuli tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2023 / 08:31
Autor: Marko Majić
AKOLUMNA - Pad indeksa povjerenja potrošača loša je vijest za američko gospodarstvo, no jučerašnji dan svakako je bio dobar za Wall Street, a cijene dionica dodatno je potaknulo neuvjerljivo izvješće o poslovanju. Probudio se i Bitcoin.

Indeks povjerenja potrošača, koji mjesečno izračunava Conference Board (postoji od 1916.), u kolovozu je skliznuo sa srpanjske vrijednosti od 114,0 na 106,1 bod. To je znatno ispod očekivanih 116 bodova. Pokazatelj mjeri niz parametara kao što su namjere kupnje, planovi za godišnji odmor i očekivanja za inflaciju, cijene dionica i kamatne stope, što ga čini dobrim predviđanjem smjernica u potrošnji, koja čini više od dvije trećine američkog BDP-a.

Neočekivano visok pad ovog indeksa u kolovozu dovodi u pitanje robusnost oporavka SAD-a i vraća strahove od recesije. Jučer je objavljena i anketa Ministarstva rada o novootvorenim radnim mjestima i fluktuaciji radne snage koja je pokazala sve veće pritiske na tržište rada.

Fedovo naglo povećanje kamatnih stopa u proteklih 15 mjeseci očito ima učinka, pa američka središnja banka možda neće morati ponovno podizati stope, što je dobra vijest za Wall Street. Osjetno su jučer poskupile tehnološke dionice, koje su vrlo osjetljive na visinu kamata, pa je Nasdaq indeks porastao za 1,74 posto.

Dionice Tesle porasle su za gotovo osam posto, Nvidije za četiri, Mete i Applea za tri. Apple je poslao pozivnice za događaj u Cupertinu 12. rujna, gdje bi kompanija trebala predstaviti novi iPhone 15, a možda i novi model Apple Watcha. Prinosi na obveznice značajno su pali. Prošli je tjedan traženi prinos na desetogodišnju američku obveznicu iznosio 4,35 posto, što je najviše od kraja 2007. godine, no jučer je skliznuo na 4,12 posto. Još je snažnije pao prinos dvogodišnje državne obveznice za 16 baznih bodova (na 4,90 posto).

Tagovi: Wall Street, Nvidia, Tesla, Meta, Apple, Fed, kamate
PROČITAJ I OVO
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE