GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koje investicije će ove godine biti u fokusu?

Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2024 / 08:52
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.

U SAD-u je pak zbog sezonskih utjecaja inflacija donekle iznenadila jer je bila viša od očekivane. Međugodišnji rast cijena iznosio je 3,2 posto, au Njemačkoj 2,5 posto. To ukazuje na mogućnost da bi Europska središnja banka (ECB) mogla smanjiti kamatne stope prije Fed-a.

Unatoč činjenici da je inflacija prošli tjedan blago negativno iznenadila SAD, očekivanja o nižim kamatnim stopama se ne mijenjaju. Fed trenutno daje prednost indeksu izdataka za osobnu potrošnju (PCE indeks) u odnosu na klasični indeks potrošačkih cijena (CPI indeks) za praćenje inflacije. PCE indeks, koji mjeri cijene koje potrošači stvarno plaćaju, posebno je važan zbog svoje sposobnosti otkrivanja širokog raspona inflacije ili deflacije i prilagođavanja promjenama u navikama potrošnje.

PCE indeks trenutno igra ključnu ulogu u procjeni inflacije budući da se fokusira na troškove usluga koje izravno utječu na potrošače. Utjecati na kretanje cijena usluga koje izravno utječu na krajnjeg potrošača posebno je izazovno u vrijeme visoke zaposlenosti. Središnje banke svoju stabilizaciju nastoje postići prilagođavanjem kamatnih stopa.

U ožujku je PCE indeks zabilježio rast od 0,3 posto, što je manje od očekivanih 0,4 posto. Osim toga, najnoviji podaci o maloprodaji upućuju na usporavanje rasta, što je važno za inflaciju u SAD-u, jer ondje potrošnja kućanstava čini 68 posto BDP-a. Osim što smo u izbornoj godini, to znači da možemo očekivati politički pritisak na Fed, inače neovisnu instituciju, da prilagodi svoju monetarnu politiku. Ti čimbenici utječu na očekivanja smanjenja kamatnih stopa.

Očekuje se stoga da će Fed prije američkih izbora barem jednom smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, odnosno za 25 baznih bodova. Do ublažavanja financijskih uvjeta moglo bi doći već u drugom kvartalu, što bi moglo potaknuti daljnji gospodarski rast već u prvoj polovici godine. Američko gospodarstvo, koje je lani poraslo 3,1 posto, ove bi godine moglo malo usporiti, ali bez većih potresa.

Za tekuću godinu očekuje se nastavak snažne potrošnje u SAD-u, koja će biti potaknuta snažnim tržištem rada i realnim rastom dohotka zbog viših plaća i umjerene inflacije. Fedovo smanjenje stope snizit će troškove zaduživanja za mala i srednja poduzeća i olabaviti kreditne uvjete koji se već poboljšavaju, čineći kapital dostupnijim većini zajmoprimaca.

Pa koja bi ulaganja potencijalno mogla najviše dobiti u godini svojevrsnog gotovo (barem za sada) scenarija iz snova kombinacije pada kamatnih stopa, rasta plaća i stišavanja inflacije te gotovo pune zaposlenosti?

Od ulaganja s najvećim "trajanjem", što u financijskom smislu znači ona za koja se očekuje da će donijeti najviše novca u budućnosti, očekuje se da će najviše dobiti. Trajanje je financijski pokazatelj koji se koristi za mjerenje tipične osjetljivosti vrijednosti obveznice na promjene u kamatnim stopama, ali ovaj se koncept u osnovi može prenijeti na bilo koju klasu ulaganja koja generira novčani tok, tj. i na dionice.

Drugi dio odgovora je da bi stekli i one vlasničke udjele u malim i srednjim poduzećima koja posluju direktno s krajnjim potrošačima i koja su još uvijek relativno jako zadužena, ali je njihova zaduženost još uvijek podnošljiva.

Prema prvom dijelu odgovora, tehnološke dionice Microsofta, Googlea, Intela, AMD-a, Nvidije, Nasdaq indeksa svakako obećavaju. Očekuje se da će ta vlasnička ulaganja generirati najveći novčani tok u budućnosti. Pod obveznicama, naravno, mislimo na najdugoročnije, tipične državne obveznice, odnosno govorimo o rokovima dospijeća od 20 godina ili više, poput onih koje nudi ETF IS05, koji se fokusira na europske 20-godišnje obveznice (francuske, njemačke, talijanski) ili američki ETF TLT, koji sadrži 20-godišnje i višegodišnje obveznice SAD-a.

Po drugom dijelu odgovora možemo govoriti, primjerice, o indeksu Russell 2000 koji pokriva 2000 srednjih i malih tvrtki, a kupuje se preko ETF IWM. Ta će poduzeća dobiti zbog jeftinijih kredita i na račun očekivane veće potrošnje, koja će biti potaknuta smanjenjem kamata.

Tagovi: tržišta, Google, Microsoft, Intel, Nvidia, Apple
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE