GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesu li američke dionice opasno precijenjene?

Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
VALUACIJE I OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 11:20
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burza u New Yorku ponovno je dobila dobar poticaj, S&P 500 je postavio rekord, iako je inflacija u veljači bila nešto viša od očekivane. Sve su glasnija upozorenja da su dionice opasno precijenjene i da takav rast ne treba očekivati u budućnosti.

Dionice proizvođača poslovnog softvera Oracle jučer su porasle 12 posto nakon objave neočekivano dobrih poslovnih rezultata. Oči su i dalje uprte u Nvidiju nakon pada od 10% u odnosu na jutarnji rekord u petak, srušivši 128 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije tog dana. U ponedjeljak su dionice ovog developera čipova visokih performansi, neophodnih za usluge umjetne inteligencije, pale nešto niže, no jučer je uslijedio snažan rast (+7%) i rast cijene debelo iznad 900 dolara. Cijena Nvidijine dionice porasla je za nevjerojatnih 20.000 posto u proteklih deset godina (gotovo dvostruko više od stope rasta čak i bitcoina), dok je neto dobit u tom razdoblju porasla za gotovo 6.000 posto. Očekivanja su velika, Nvidia stvarno dobro radi u zadnjim kvartalima, no pitanje je može li nastaviti ovim tempom. JPMorgan kaže da najveće američke tehnološke tvrtke uopće nisu precijenjene s obzirom na njihovo iznimno poslovanje.

U SAD-u je inflacija u veljači iznosila 0,4% na mjesečnoj razini, ponajviše zbog trajno visokih stanarina, te 3,2% na godišnjoj razini, što je nešto iznad očekivanja (3,1). Prije dvije godine inflacija je u lipnju još iznosila 9,1 posto, a od tada do danas na njezino smanjenje najviše je utjecalo pojeftinjenje plina, loživog ulja, benzina, rabljenih i novih automobila, medicinske skrbi, odjeće...

Temeljna inflacija (ne uzimajući u obzir cijene hrane i energije) skliznula s 3,9 na 3,8 posto. Očekuje se da će Fed prvi put u novom ciklusu smanjiti kamatne stope u lipnju. Jamie Dimon, čelnik banke JPMorgan, pozvao je Fed da ne žuri i da radije pričeka još mjesec dana jer mora zadržati vjerodostojnost u borbi protiv inflacije. Dimon također upozorava da opasnost od stagflacije još nije prošla.

Uz svu euforiju koja vlada na tržištu, ponekad je dobro poslušati stare burzovne mačke poput Jamieja Dimona ili Jeremyja Granthama iz financijske tvrtke GMO. "Dionice su opasno precijenjene i mogle bi razočarati, UI balon bi mogao puknuti, a moguća je i recesija u SAD-u", upozorio je Grantham u svojoj studiji, objavljenoj ranije ovog tjedna, pod naslovom "Veliki paradoks američkog tržišta".

Paradoks je da cijene dionica trenutno odražavaju gotovo besprijekornu budućnost, ali u stvarnosti živimo u nesavršenom i vrlo opasnom okruženju. Kako također kaže, Shillerov P/E omjer (koji uspoređuje trenutne cijene dionica sa zaradama prilagođenim za inflaciju u proteklih deset godina) početkom ožujka iznosio je 34. Istodobno, dobit poduzeća također je blizu rekordnih vrijednosti . Grantham ističe da izgledi za tržište SAD-a gotovo nikada nisu bili tako loši kao sada, jer povijesno gledano, takva početna točka (Shillerov P/E na 34, gospodarstvo pri punoj zaposlenosti) nije vidjela da dionice donose značajne povrate.

Ovaj tjedan rast je zaustavljen u Tokiju. Japanski BDP zapravo je porastao (ne pao) za 0,4 posto u posljednjem tromjesečju prošle godine, pokazuje nova revizija. Uz naznake veće inflacije, sve je jasnije da će Banka Japana uskoro početi s povećanjem kamatnih stopa, što nije ohrabrujuća vijest za dionička tržišta. Jučer je pak hongkonški Hang Seng indeks ojačao čak tri posto. Dionice Xiaomija skočile su 11 posto, budući da će tvrtka poznata po svojoj zabavnoj elektronici kasnije ovog mjeseca isporučiti i svoje prve električne automobile. Frankfurtski DAX (17.973 boda) samo je nekoliko bodova udaljen od granice od 18.000 bodova. Dionice Porschea jučer su skočile usprkos predviđanjima kompanije za nižu dobit za ovu godinu. Ipak, nakon dobre prošlogodišnje dobiti, Porsche povećava dividendu, odnosno s jednog eura na 2,30 eura po (običnoj) dionici.

Tagovi: dionice, wall street, nvidia, inflacija, shiller, oracle, hang seng
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE