GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori ponovo igraju na sigurno

Investitori ponovo igraju na sigurno
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2023 / 09:11
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon lijepog rasta dolara u prošlom tjednu, blagog klizanja burzovnih indeksa i velikog pada kriptovaluta, možemo zaključiti da investitori na burzi ponovno igraju na sigurnosnu kartu.

Drama oko povećanja dopuštene granice američkog javnog duga igra sve veću ulogu.

Indeks dolara u prošlom je tjednu ojačao 1,4 posto, što je najviše od početka ožujka. Ulagači, zabrinuti kada će presušiti novac u američkoj riznici, prate i najnovije makroekonomske najave koje ukazuju da zaokreta u monetarnoj politici neće biti tako skoro, iako su potrošači sve pesimističniji. Prema svibanjskom istraživanju Sveučilišta u Michiganu, povjerenje američkih potrošača palo je na šestomjesečni minimum, a zbog neodlučnosti Kongresa da riješi pitanje javnog duga Amerikanci se sve više boje recesije, ali i inflacije .

Dugoročna inflacijska očekivanja u SAD-u sada su najviša od 2011. – rastu s 3,0 na 3,2 posto u sljedećih pet godina. To povećava vjerojatnost da će Fed također povećati kamatne stope na sjednici u lipnju. Rast cijena u SAD-u prilično sporo usporava: u travnju je indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao za 4,9 posto na godišnjoj razini.

Fed je u posljednjih 14 mjeseci kamatu povećao čak deset puta, za ukupno pet postotnih bodova (na 5,0-5,25 posto), što je najviše u posljednjih 40 godina. Nezaposlenost, koja bi u teoriji trebala porasti zbog poskupljenja novca, pala je na 3,4 posto (najniže od 1969. godine), dok se inflacija gotovo prepolovila od lipanjskog vrha, no još je daleko od ciljanih dva posto.

Analitičari se smatraju da će se inflacija, ponajviše zbog povećanja plaća, još neko vrijeme zadržati na pretjerano visokim razinama te da će trebati tri do četiri godine prije nego što se stvarno spusti na dva posto. Središnje banke su ovih dana na velikom testu. Ako izgube vjerodostojnost, znaju da mogu ponoviti 1970-e." Podsjetimo, tada je inflacija izmakla kontroli te je 1980. dosegla rekordnih 14,6 posto, tek su drastično više kamate koje je tadašnji guverner Feda Paul Volcker podigao na 20 posto smirile situaciju, ali naravno na račun recesije.

Njujorški Dow Jones lagano je skliznuo od ponedjeljka do petka, petodnevni gubitak od nešto više od jedan posto. Slično je bilo i tjedan prije. Manju sklonost riziku bilježe i američki dionički fondovi, koji su u tjednu zaključno s 10. svibnja imali četvrti uzastopni odljev sredstava (ovaj put u iznosu od 5,7 milijardi dolara), što analitičari također povezuju s razmiricama republikanaca i demokrata u Kongresu SAD-a, što bi moglo naštetiti gospodarskom rastu SAD-a i čak dovesti do stečaja. Najveći odljev zabilježen je u financijskom sektoru, sektoru nekretnina i energetici. S druge strane, globalni obveznički fondovi privukli su neto 3,4 milijarde dolara, obilježavajući treći uzastopni tjedan neto priljeva.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE