GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija pada, indeksi na Wall Streetu rastu

Inflacija pada, indeksi na Wall Streetu rastu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2023 / 14:07
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dionice su porasle i u utorak jer se inflacija nastavlja smanjivati, a Fed je gotovo siguran da će barem privremeno prekinuti svoj ciklus pooštravanja kamatnih stopa.

Svibanjska inflacija indeksa potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u iznosila je 4,0%, ispod predviđanja (4,1) i najniža godišnja stopa inflacije od ožujka 2021. Na mjesečnoj razini cijene su porasle u prosjeku za 0,1 posto. Ne uzimajući u obzir nestabilne cijene hrane i energenata (cijene goriva pale su gotovo 20 posto u posljednjih 12 mjeseci), slika nije tako optimistična. Takozvana temeljna inflacija porasla je na mjesečnoj razini za 0,4 posto, a na godišnjoj za 5,3 posto. U svakom slučaju, očekuje se da će američka središnja banka nakon čak deset uzastopnih povećanja kamatnih stopa ostaviti nepromijenjene kamatne stope u rasponu od 5,0 do 5,25 posto, ali će u srpnju vjerojatno biti potrebno dodatno povećanje od 25 baznih bodova. sjednica.

Relativno povoljni svibanjski podaci o inflaciji dodatno su pogurali burzovne indekse prema gore. Frankfurtski DAX30 (16.230 bodova) došao je na stotinjak bodova od svog rekorda. Njujorški S&P 500 i Nasdaq dosegnuli su najvišu razinu u 13 mjeseci. S&P 500 sada se vratio 24 posto od dna i službeno je bikovski od prošlog tjedna. Naravno, postavlja se pitanje je li takav rast održiv. Shillerov P/E omjer (koji uzima u obzir cijene dionica i očekivanu zaradu prilagođenu inflaciji za sljedećih deset godina) trenutno iznosi čak 30. Prosjek je 17, što znači da su trenutne procjene vrlo visoke. Shillerov P/E dosegao je vrhunac u prosincu 1999. (na 44,19), neposredno prije pucanja korporativnog balona. Ove godine slična priča događa se i s dionicama kompanija koje puno očekuju od razvoja umjetne inteligencije. Dakako, vrijeme će pokazati jesu li cijene ovih dionica (cijena Nvidijine dionice je, primjerice, ove godine skočila 180 posto, a tržišna vrijednost tvrtke premašila bilijun dolara) doista prenapuhane.

U četvrtak se sastaje Europska središnja banka (očekuje se povećanje kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova), au petak Banka Japana. Vrijednost eura u utorak je porasla iznad 1,08 dolara. Trgovanje naftom ovaj je tjedan vrlo volatilno, nakon što su u utorak osjetno porasle cijene od ponedjeljka, porast od tri posto znači najveći jednodnevni rast od početka svibnja. Goldman Sachs, tradicionalno optimističan u pogledu prognoza cijena nafte, snizio je očekivanja cijene nafte za Brent na kraju godine s 95 USD na 86 USD. Plemeniti metali u utorak se nisu pridružili rastu rizičnih ulaganja, zlato je još ujutro bilo na 1.967 dolara za uncu od 31,1 grama, a poslijepodne je cijena bila tek na dobrih 1.940 dolara.

Na tržištima obveznica primjetna je razlika između prinosa njemačkih (2,43%) i talijanskih (4,06%) desetogodišnjih obveznica. "Spread" je skliznuo na 163 bazna boda, što je najniže u posljednjih 14 mjeseci. Ulagači su pozdravili rast talijanskog BDP-a od 0,6 posto u prvom tromjesečju (u usporedbi sa zadnjim kvartalom prošle godine), što je bolji rezultat od njemačkog gospodarstva koje se bori s blagom recesijom. Ohrabruje i obveza Rima da će Italija poštovati proračunska pravila EU-a. Sve je jasnije da je europski strah od listopadskog izbora Giorgie Meloni iz Braće Italije za talijansku premijerku bio nepotreban. Bankarski sustav također je uglavnom ozdravio, cijena dionice UniCredita ove je godine porasla više od 40 posto, dok je vrijednost dionice Deutsche Banka, primjerice, skliznula za nekoliko postotaka.

Tagovi: Wall Street, Nasdaq, Dow Jones, Salesforce, INFLACIJA, gOLDMAN sACHS, uNICREDIT, dEUTSCHE bANK
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE