GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dobre vijesti mogu izazvati negativne reakcije tržišta

I dobre vijesti mogu izazvati negativne reakcije tržišta
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2024 / 08:17
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U razdoblju prije očekivanih promjena kamatnih stopa možemo svjedočiti zanimljivom fenomenu na tržištima kapitala, kada na prvi pogled dobre vijesti mogu dovesti do negativnih reakcija tržišta.

Primjer za to je značajan rast maloprodaje u SAD-u u prosincu 2023., koji je iznosio 0,6 posto na mjesečnoj razini, nadmašivši predviđanja analitičara o rastu od 0,4 posto. Ovaj neočekivano veći rast izazvao je reakciju cijena dionica jer veća potrošnja podupire inflaciju. Ukratko, što je inflacija dulje viša, to je dulje cijena kapitala veća. Dakle, unatoč rastu maloprodaje koji ukazuje na poboljšanje poslovanja mnogih kompanija, burze su nakon objave ovih podataka u srijedu reagirale blagim padom.

Istodobno, neizvjesnosti oko intenziteta i vremena početka smanjenja kamatnih stopa, potaknute komentarima dužnosnika središnje banke i organizacija poput Međunarodnog monetarnog fonda, donekle su spriječile rast tržišta dionica i povećale prinose na obveznice u prošlom tjednu. Međutim, prosječna očekivanja potrošača o inflaciji u eurozoni za sljedećih 12 mjeseci pala su na 3,2 posto u studenom 2023., najnižu stopu od veljače 2022. i pad s 4 posto prethodnog mjeseca, prema istraživanju Europske središnje banke (ECB). ). Očekivanja inflacije za sljedeće tri godine također su pala na 2,2 posto s prethodnih 2,5 posto, što je najniža razina od početka 2020

Inače, ulazimo u sezonu objave poslovnih rezultata za zadnji kvartal prethodne godine. Iako se često uglavnom fokusiramo na zarade američkih kompanija, važno je spomenuti europske dionice. Bloomberg Intelligence predviđa da bi zarada po dionici središnjeg europskog indeksa Stoxx 600, koji uključuje 600 europskih kompanija, u 2024. godini porasla za 6,5 posto. No, mora se uzeti u obzir da profit mnogih europskih tvrtki ovisi o razvoju događaja izvan regije. Prema Goldman Sachsu, Stoxx 600 generira oko 40 posto svojih prihoda u Europi i 20 posto u azijsko-pacifičkoj regiji. Kinesko gospodarstvo nije se u potpunosti oporavilo u posljednjem kvartalu prošle godine. Gospodarski rast dosegnuo je 5,2 posto na godišnjoj razini, što je više od rasta od 4,9 posto iz trećeg tromjesečja, ali manje od tržišnih očekivanja koja su iznosila 5,3 posto. Prosinački podaci pokazuju najveći rast industrijske proizvodnje u gotovo dvije godine. Ipak, maloprodaja je najniža u tri mjeseca, a stopa nezaposlenosti porasla je na najvišu razinu u četiri mjeseca, zbog čega Kina bilježi deflaciju koju "izvozi" i u Europu.

Ukratko, europodručje se suočava s izazovima, ali i izgledima za poboljšanje. Očekujemo da će se realni rast dohotka početi ubrzavati zbog povoljnijeg odnosa rasta plaća i inflacije. Što se tiče snižavanja kamata, za sada još možemo očekivati da će ECB tek u prvom ili drugom kvartalu ove godine sniziti kamate. U međuvremenu, visok rast BDP-a u SAD-u kojemu smo svjedočili u trećem tromjesečju prošle godine vjerojatno neće biti održiv. Promjene u prihodima kućanstava, povrat poreza i drugi prolazni čimbenici bili su ključni u oblikovanju ovog nedavnog rasta. Osim toga, više kamatne stope i stroži kreditni standardi vrše pritisak na potrošnju. Također možemo očekivati da će američka središnja banka (Fed) početi snižavati kamatne stope u prvom ili drugom kvartalu ove godine.

U nadolazećem tjednu bit će zanimljivo pratiti veliki broj poslovnih rezultata kompanija kao što su Tesla, Visa, Johnson & Johnson, LVMH, PG, ASML, Netflix, Intel, T-Mobile, SAP, Verizon, IBM, ServiceNow , Caterpillar, Blackstone, General Electric , American Express, Intuitive Surgical, Christian Dior, NextEra Energy, AT&T, Lockheed Martin i mnogi drugi. Ove publikacije pružit će važne pokazatelje trenutnih gospodarskih uvjeta i poslovnih trendova u različitim industrijskim sektorima. Posebnu pažnju zaslužuje objava preliminarnih rezultata za 2023. godinu novosadske Krke, jednog od vodećih igrača u farmaceutskoj industriji u regiji i šire. Preliminarni rezultati bit će objavljeni sljedeći četvrtak.

Tagovi: kamatne stope, inflacija, fed, eurozona, tržište, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE