GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fedov božićni dar zaslužan za najveći pozitivni niz u šest godina

Fedov božićni dar zaslužan za najveći pozitivni niz u šest godina
VELIKI OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2023 / 08:35
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Posljednjom sastankom Feda burze su dobile novu dozu povjerenja.

Nagovještaji da će labavljenje monetarne politike doista početi iduće godine potaknuli su dionice, Dow Jones dosegnuo je još jednu rekordnu vrijednost prvi put od siječnja 2022., a obveznice su također podivljale.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Odbor za otvoreno tržište američke središnje banke očekivano je zadržao ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom u rasponu između 5,25 i 5,50 posto, ali je istodobno nagovijestio mogućnost trostrukog smanjenja kamata. stopu za iduću godinu (ukupno 0,75 postotnih bodova). Svakako prilično neočekivan božićni dar za svakoga tko se kladi na rizična ulaganja, posebno s obzirom na to koliko je Fed općenito bio jastreb na prethodnim sastancima. Dugo očekivani "Fed pivot" - zaokret u monetarnoj politici - sada poprima jasan oblik. Konkretno, guverner Jerome Powell na konferenciji za novinare naglasio je da se inflacija smanjuje te da Fed vrlo vjerojatno neće ponovno dizati kamatne stope. Sada je uglavnom usredotočen na zadatak da ne pogriješi u održavanju previsokih kamatnih stopa ("previsokih predugo"). Podsjetimo: Fed je od prošlog ožujka, u gotovo jednoipolgodišnjoj kampanji borbe protiv inflacije, jedanaest puta povisio ključnu kamatnu stopu, ukupno za golemih 525 baznih bodova.

Ishod sjednice Feda impresionirao je ulagače koji su već bili dobro raspoloženi nakon visokog rasta u studenom i sasvim pristojne prve trećine prosinca. Dow Jones je u srijedu prvi put premašio 37.000 bodova, potvrđujući da je Wall Street u bikovskom trendu (više od 20 posto udaljen od dna) nakon što su medvjedi dominirali prošle jeseni. Burza Nasdaq već se proljetos pohvalila povratkom na "bikovske staze", a dosad je Nasdaq skočio za više od 40 posto u odnosu na početak godine.

Osjetno su poskupile i obveznice, zahtijevani prinos 10-godišnje američke državne obveznice do kraja tjedna skliznuo je ispod četiri posto. Prinos na usporedivu slovensku obveznicu ponovno je ispod tri posto prvi put od prošle jeseni. Na događanja na tržištu plemenitih metala utjecale su i izjave Feda. Zlato je u tren oka opet "osvojilo" granicu od 2000 dolara. Vrijednost paladija prošloga je tjedna porasla za čak 27 posto (najveći tjedni rast od ožujka 2002. godine2) i gotovo dosegla 1200 dolara za uncu, također zahvaljujući zatvaranju kratkih pozicija. Ipak, u odnosu na početak godine, paladij je i dalje u padu za ogromnih 30 posto. Početkom prosinca cijena je čak bila na petogodišnjem minimumu.

Iako je raspoloženje donekle ohladio u petak predsjednik Feda New Yorka John Williams (naglasio je da je fokus Feda i dalje na smanjenju inflacije na 2 posto te da Fed zapravo još ne govori o smanjenju kamata), tjedna bilanca većine svjetskih banaka burzovni indeksi ponovno pozitivni. Elitni indeks S&P 500 napredovao je sedmi tjedan zaredom, što se nije dogodilo od rujna 2017. U Europi su oba frankfurtska (DAX prvi put tijekom tjedna probila granicu od 17 tisuća bodova; ove godine mu je vrijednost porasla za gotovo 20 posto) i Parizu (CAC40 je ove godine porastao 15 posto, ali u usporedbi s DAX-om, reinvestirane dividende nisu uključene) dosegnuli su rekord, no City of London se ne može pohvaliti nikakvim rastom ove godine, jer FTSE100 Indeks trenutno upravo tamo gdje je bio pri ulasku u 2023. godinu. FTSE indeks ne uključuje tehnološke divove (koji su, primjerice, utjecali na visok rast S&P indeksa), već tvrtke iz tradicionalnih industrija. Primjerice, vrijednost dionica rudarskog koncerna Anglo American ove je godine pala za 44 posto.

Što je sljedeće? Velika je "opasnost" što su sve dobre vijesti trenutno već ugrađene u cijene dionica, pa nije zajamčeno da će se rast burza nastaviti pravocrtno. Tržište dionica i dalje će biti prožeto špekulacijama o tome kada će Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope i koliko smanjenja očekivati. Ekonomisti banke Wells Fargo kažu da će Fed prvi put djelovati u lipnju, jer si to neće moći priuštiti ranije zbog solidnog tržišta rada i relativno visoke inflacije. da će pokrenuti ciklus kamatnih stopa rezova", napisali su u svom izvješću u četvrtak. Prema njima, ključno će biti koliko će se gospodarski rast usporiti. Bude li SAD u recesiji, Fed će smanjiti kamatne stope za 225 baznih bodova do prvog kvartala 2025., što je 50 bodova više od trenutnih tržišnih očekivanja. Ako nema recesije, smanjivanje kamata bit će puno niže. I prognoza analitičara banke Goldman Sachs: nakon prosinačke sjednice Feda očekuju da će kamate već u ožujku biti niže za četvrt postotnog boda, a iduća smanjenja (također za 25 baznih bodova) bit će u svibnju i lipnja, kažu.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE