GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed ide u novo povećanje kamatnih stopa

Fed ide u novo povećanje kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2023 / 07:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tri od četiri najveća propasti američkih banaka u povijesti dogodila su se u posljednja dva mjeseca, no američka središnja banka, koja je zapravo i zakuhala ove probleme, vjerojatno će danas povećati kamatne stope za još 0,25 postotnih bodova.

Jučer je započela dvodnevna svibanjska sjednica Feda, a očekuje se podizanje kamatnih stopa na razinu između 5,0 i 5,25 posto, što je najviše od rujna 2007. Tada je počela velika financijska kriza, ali ovoga puta barem za srednje velike banke zamjetna visoka razina stresa, koja je već potopila tri američke banke: Silicon Valley i Signature bank u ožujku, a prije nekoliko dana i First Republic bank. I kod ove banke je glavni problem bio taj što je imala vrlo velike nerealizirane gubitke na ulaganjima u dugoročne državne obveznice tijekom prošlogodišnjih snažnih dizanja kamatnih stopa od strane Fed-a, nakon čega su uslijedili i prinosi na obveznice (čije su cijene jako pale) . Kad je Silicon Valley Bank propala, klijenti s više od 250.000 dolara zajamčenih depozita u panici su masovno prebacivali novac drugamo. Tako je u prvom kvartalu First Republic Bank izgubila više od sto milijardi depozita.

Ukupna aktiva sve tri ove godine propale američke banke iznosila je 532 milijarde dolara. Ako ovu brojku stavimo u povijesni kontekst: 2008. godine, na vrhuncu financijske krize, propalo je 25 banaka u SAD-u, s ukupnom bilancom od 526 milijardi dolara, prilagođeno inflaciji. Najveća žrtva u to vrijeme zbog sloma drugorazrednog hipotekarnog tržišta bila je Washington Mutual (ukupna bilanca 309 milijardi), koja se i danas smatra najvećom propalom bankom u SAD-u (koju je na kraju kupio JPMorgan Chase). U ovu priču nisu uključene investicijske banke, kao što su Lehman Brothers i Bear Stearns. Između 2009. i 2022. u SAD-u je propalo čak 511 banaka s ukupnom aktivom od 339 milijardi, što je ipak manje od tri banke koje su propale ove godine.

Očekivali smo da će kretanja u bankarskom sektoru snažno opteretiti burzovne indekse, ali tome nije tako jer su regulatori brzo ugušili alarm i osigurali sigurnost svih depozita u svim propalim bankama. Jučer, kada je cijeli Wall Street osjetno skliznuo (vodeći indeksi izgubili više od posto), dionice banaka bile su u plusu u prvoj polovici dana, što se može zahvaliti pozitivnom raspoloženju ulagača nakon preuzimanja First Republica. autor JP Morgan. Pa, na kraju su pale i dionice JP Morgana, ali ne toliko kao npr. dionice naftnih kompanija. Više od četiri posto izgubili su Exxon Mobil, Chevron i BP. Zanimljivo, tromjesečna dobit BP-a nadmašila je očekivanja, ali je još uvijek bila dosta daleko od prošlogodišnjih ostvarenja, pa su dionice nakratko zanjihale čak 8,6 posto prema dolje. Na rasprodaju zaliha nafte utjecao je i snažan pad cijene nafte. Brent je pao 5 posto na nešto više od 75 dolara nakon što su objavljeni podaci o iznenadnom padu industrijske aktivnosti u Kini u travnju.

Europska središnja banka također će se sastati u četvrtak. Očekivanja su slična kao i Fed: povećanje stope za četvrtinu postotnog boda. U eurozoni inflacija je u travnju porasla na sedam posto, ponajviše zbog rasta cijena hrane (+13,6 posto na godišnjoj razini), no slaba je utjeha da je temeljna inflacija (bez hrane i energije) lagano skliznula na 5,6 postotak . Ovo je prvi pad temeljne inflacije u posljednjih deset mjeseci. Inflacijska "dostignuća" znatno se razlikuju među zemljama. U Njemačkoj je godišnji rast cijena smanjen (na 7,2 posto, što je najmanje od lanjskog kolovoza), dok je u Španjolskoj (s 3,1 na 3,8) i Francuskoj (sa 6,7 na 6,9 posto) porastao. Prije nekoliko dana Međunarodni monetarni fond pozvao je Europsku središnju banku da povećanjem kamatnih stopa “ubije inflacijsku zvijer”.

Tagovi: Federalne rezerve, First Republic, Washinton mutual, JPMorgan, Lehman Brothers, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
POST FESTUM
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
KOMENTAR - Erdogan je pobijedio na predsjedničkim izborima u Turskoj. Tijekom predizborne kampanje, on je još više polarizirao društvo i time produbio podjele u njemu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE