GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto bi rast inflacije mogao izazvati globalnu recesiju

Evo zašto bi rast inflacije mogao izazvati globalnu recesiju
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2021 / 08:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U fokusu interesa investitora ovoga je tjedna bilo zasjedanje Feda koje je iznjedrilo više-manje očekivane poruke.

Pretpostavimo li da će rujansko izvješće s američkog tržišta rada biti "pristojno", tada će, prema riječima predsjednika Feda Jeromea Powella, službena obavijest o smanjenju otkupa obveznica biti objavljena na sastanku FOMC-a u studenom.

Očekuje se da će se redukcija otkupa odvijati postupno, a očekuje se da će završiti negdje sredinom 2022. Središnje banke su inače relativno sposobne nositi se s razinama inflacije od 3, odnosno 4% u narednim godinama. Međutim, ako bi to, unatoč mjerama središnjih banaka, bilo ustrajno, onda bi središnje banke morale agresivnije dizati kamatne stope na duže vrijeme. To bi izazvalo globalnu recesiju, a današnji mjehurići nekretnina u mnogim razvijenim gospodarstvima pukli bi.

OECD kaže da je oporavak među zemljama i dalje nejednak te da je prerano za zemlje i središnje banke da prestanu snažno podržavati vlastita gospodarstva, unatoč rastućim inflatornim pritiscima. Globalni BDP sada je premašio razine prije pandemije, ali praznine u proizvodnji i zaposlenosti ostaju u mnogim zemljama, osobito u zemljama u razvoju gdje su stope cijepljenja niske. Inflacija je naglo porasla u SAD -u, Kanadi, Velikoj Britaniji i nekim zemljama u razvoju, ali je još uvijek relativno niska u mnogim drugim razvijenim gospodarstvima, poput Europe.

Više cijene roba i rastući globalni transportni troškovi trenutno dodaju 1,5 posto globalnoj inflaciji. Potpora makroekonomske politike i dalje je potrebna jer su kratkoročni izgledi još uvijek neizvjesni, a tržišta rada još se nisu oporavila. OECD kaže da je potrebno održati fleksibilnu monetarnu politiku. OECD očekuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti za 5,7 posto, što je nešto manje od svibanjske prognoze od 5,8 posto. Za 2022. OECD očekuje globalni rast BDP -a od 4,5%.

I u europodručju nastavljaju se pritisci cijena, a cijena visokih cijena energije vjerojatno neće brzo prestati. Rujanski PMI indeksi pokazali su da se tempo oporavka još malo usporio krajem trećeg tromjesečja. Usporavanje oporavka zabilježeno je i u proizvodnom i u uslužnom sektoru. Oba sektora su pogođena produženim rokovima isporuke. Naravno, unatoč europodručju, u trećem tromjesečju očekujemo povećanje BDP -a, a pokazatelji PMI -a pokazat će povećanje inflacije u idućim mjesecima, koja će najvjerojatnije biti prethodne prirode.

Početkom tjedna svjedočili smo korekciji na burzama zbog snažnih problema s likvidnošću kineskog giganta nekretnina Evergrandea. Potonji neće moći vratiti dugove bez državne potpore. Istodobno su mu prihodi u posljednjih godinu dana padali. Možemo očekivati da će se kineska država najvjerojatnije pobrinuti da realni sektor u Kini ne osjeti ozbiljne posljedice. Ako se kineska država ne bi pravilno pobrinula za ovaj problem, tada bi se mogao očekivati sustavni šok. Dakle, najvjerojatnije neće biti krize i nezaposlenost neće rasti zbog Evergrandea. Međutim, možemo očekivati nepovoljne posljedice za vlasnike tvrtki, a vjerojatno i za inozemne zajmodavce.

S investicijskom bankom Lehman Brothers, međutim, sam Evergrande se ne može usporediti. Iznos inozemne izloženosti prema dužničkim obvezama Evergrandea nije usporediv s mnogo većim obvezama koje Lehman Brothers nije mogao podmiriti 2008. godine.

Tagovi: tržište kapitala, Evergrande, Lehman Brothers, Federalne rezerve, OECD, Jerome Powell, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE