GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijeli svijet muči inflacija, samo Kinu deflacija

Cijeli svijet muči inflacija, samo Kinu deflacija
CIJENE I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 10:52
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Rast na Wall Streetu se nastavlja. Od dna u listopadu, indeks S&P 500 već se oporavio za 12 posto, a tijekom tog vremena prinosi na obveznice značajno su pali, s 10-godišnjim američkim državnim obveznicama iznad 5 posto. Sada je prinos 4,2%.

U SAD-u je inflacija u studenom iznosila 3,1%, mjereno CPI indeksom potrošačkih cijena. To je u skladu s predviđanjima i pad od 0,1 postotni bod u odnosu na listopad. Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, nešto je tvrdoglavija i iznosi četiri posto (iako je to prvi put od početka prošle godine da su cijene hrane manje rasle od opće inflacije). Budući da su potrošačka inflacijska očekivanja za idućih 12 mjeseci i dalje relativno visoka i iznose 3,6 posto, nije tako samorazumljivo da će Fed na proljeće doista pokrenuti ciklus snižavanja kamatnih stopa. Može se dogoditi da će pričekati do ljeta ili čak trećeg kvartala, osim ako u gospodarstvu ne "zacvrči". Posljednji (studeni) podaci s tržišta rada to ne govore, nezaposlenost je pala na 3,7 posto.

U srijedu završava posljednja ovogodišnja sjednica središnje banke SAD-a, nakon koje će analitičari pokušati uhvatiti tragove o tome kada će Fed prvi put smanjiti kamatne stope i koliko bi se puta to moglo dogoditi sljedeće godine. U četvrtak će se sastati i Europska središnja banka, gdje će riječi biti važnije od djela jer se ne očekuju promjene kamata (kamata na depozite ostaje 4,0 posto), no bit će zanimljivo čuti kako dalje. Ulagači očekuju da će ECB smanjiti kamatne stope u prvoj polovici 2024. Uz to, za svakoga tko ima kredit s promjenjivom kamatnom stopom vezanom uz šestomjesečni Euribor, dobrodošlo je što je ona jasno dosegla vrhunac s nešto više od 4,1 posto ovog listopada i sada iznosi 3,95 posto.

I dok se najveće svjetske središnje banke bore s inflacijom i inzistiraju na restriktivnoj monetarnoj politici (čak su i Japanci prošli tjedan postavili temelje za ukidanje politike negativnih kamata), Kina muku muči s deflacijom, koja također nije poželjna pojava u gospodarstvu. Indeks potrošačkih cijena u studenom je na godišnjoj razini pao za pola posto, što je najviše od vrhunca epidemije prije tri godine. U listopadu je deflacija iznosila 0,2 posto.

Sve to iziskuje nove mjere Pekinga kako bi dodatno potaknuli gospodarstvo opterećeno krizom nekretnina, visokom stopom nezaposlenosti mladih, problemima s likvidnošću manjih banaka i padom povjerenja potrošača te ga spasili od negativne spirale pada cijena. S druge strane, istina je da je manja kineska potražnja ohladila cijene sirovina, pa tako i nafte, što povoljno utječe na ostatak svijeta u ublažavanju inflacije.

Tagovi: inflacija, deflacija, cijene, fed, nasdaq, zlato
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE