GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znakovi snažne potražnje podigli cijene nafte prema 76 dolara

Znakovi snažne potražnje podigli cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, potaknute padom zaliha u SAD-u i procjenama da bi potražnja ove godine mogla nadmašiti ponudu.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 75,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovala po 1,10 dolara višoj cijeni, od 74,08 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su se zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu smanjile za čak 8,2 milijuna barela, signalizirajući snažan oporavak potražnje u ljetnoj sezoni vožnje.

Nadu u oporavak dodatno je potaknuo generalni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo, koji je u utorak rekao kako se očekuje da će potražnja ove godine rasti za šest milijuna barela dnevno, uključujući pet milijuna barela dnevno u drugoj polovini godine.

Američka investicijska banka Goldman Sachs prognozira da će potražnja do kraja godine porasti za dodatnih 2,2 milijuna barela na dan, što bi značilo da će na tržištu nastati manjak od pet milijuna barela na dan.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) naglašava pak u internom izvješću, koje je vidio Reuters, da bi u 2022. opskrba ponovo mogla premašiti potražnju budući da bi proizvođači u travnju trebali ukinuti preostala ograničenja opskrbe.

Trenutno je smanjuju za nešto manje od šest milijuna barela dnevno.

Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici na sutrašnjem sastanku razgovarati o potencijalnom produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe i nakon travnja, rekli su dva izvora za Reuters.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 73,34 dolara, što znači da je pala za 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE