GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastoj u cijepljenju i rast zaliha u SAD-u spustili cijene nafte ispod 67 dolara

Zastoj u cijepljenju i rast zaliha u SAD-u spustili cijene nafte ispod 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 67 dolara, pritisnute rastom zaliha u SAD-u i zabrinutošću za potražnju zbog zastoja u cijepljenju protiv covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,47 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,53 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 63,10 dolara.

Trgovce je zabrinulo usporavanje cijepljenja u pojedinim zemljama i mogućnost uvođenja novih ograničenja kako bi se kontroliralo širenje zaraze koronavirusom, prigušivši njihova očekivanja oporavka potrošnje goriva.

Britanija je danas priopćila da će zbog zastoja u isporuci cjepiva tempo procjepljivanja u sljedećim tjednima biti sporiji no što su se nadali, dodavši ipak da od svibnja ponovo očekuje veći obujam pošiljki.

Brojne europske zemlje zaustavile su u međuvremenu upotrebu cjepiva AstraZenece zbog straha od mogućih nuspojava, iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila da ga Europa može nastaviti koristiti.

Cijene nafte pritisnulo je i jučerašnje izvješće američke vlade, koje je pokazalo rast zaliha u prošlom tjednu, za 2,4 milijuna barela. Podatak je zatekao ulagače, budući da je dan ranije Američki institut za naftu (API) izvijestio da su pale za milijun barela.

"Raspoloženje određuju kratkoročni trendovi, zastoji u cijepljenju i rast zaliha u SAD-u, ali dugoročni izgledi za naftu i dalje ohrabruju", zaključio je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Uteg cijenama bio je i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja drugih valuta, a time i potražnju.

"Nafti trenutno ne pomaže ni slabija potražnja azijskih kupaca zbog nadolazećeg razdoblja radova na održavanju rafinerija i, vjerojatno, viših cijena", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 66,76 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE