GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vjetroelektrana Ljubač, vrijedna oko 37 milijuna eura, službeno puštena u rad

Vjetroelektrana Ljubač, vrijedna oko 37 milijuna eura, službeno puštena u rad
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2022 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
KNIN - Vjetroelektrana Ljubač, projekt energetske kompanije Petrol, kapaciteta za proizvodnju električne energije za više od 30 tisuća kućanstava, u koju je ukupno uloženo oko 37 milijuna eura, službeno je otvorena u utorak u blizini Knina.

Vjetroelektrana Ljubač obuhvaća devet vjetroagregata ukupnog kapaciteta oko 30 megavata (MW). Očekivana godišnja proizvodnja energije devet vjetroagregata je oko 96 gigavatsati (GWh), što je dovoljno za potrošnju električne energije u više od 30 tisuća prosječnih kućanstava, istaknuto je u utorak na konferenciji za medije uoči svečanog puštanja u rad vjetroelektrane.

Vjetroelektrana Ljubač testno je pokrenuta lanjskog kolovoza, u travnju ove godine dobila je uporabnu dozvolu, odnosno status ovlaštenog proizvođača, a riječ je o prvom projektu grupe Petrol u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) bez financijskih potpora i subvencija.

Inače, osim Ljubača, Petrol je 2017. u blizini Šibenika pokrenuo vjetroelektranu Glunča koja ima devet turbina, svaka snage od 2,3 megavata, što je dovoljno za oko 15 tisuća prosječnih kućanstava.

Predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović poručila je da je za kompaniju Hrvatska drugi dom, pri čemu je podsjetila i na lani zaključenu akviziciju Croduxa.

Poručila je da u Hrvatskoj Petrol želi postati vodeći opskrbljivač goriva i održivih energetskih rješenja, a da bi do 2025. opseg poslovanja u Hrvatskoj trebao biti veći no u Sloveniji.

Apostrofirala je uspješnu lanjsku godinu, pri čemu je neto dobit kompanije iznosila 124 milijuna eura. Pritom, napomenula je, 35 posto svih investicija kompanije odnosi se na zelenu i energetsku tranziciju.

Član Uprave Petrola Jože Bajuk istaknuo je da Hrvatska u odnosu na Sloveniju ima puno veće prirodne potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije, posebice sunca i vjetra, pri čemu je poručio da kompanija "otvorenih očiju" traži nove prilike za akvizicije u Hrvatskoj, uz fokus na visoko razvijene projekte.

Ulaganje 17 milijuna eura u tri sunčane elektrane kod Knina

Kao važan slijedeći korak Petrola istaknuo je investiciju od ukupno 17 milijuna eura u tri velike sunčane elektrane na području Knina, ukupne instalirane snage od 22 megavata, s očekivanom proizvodnjom električne energije od 29 GWh, koja bi se trebala početi proizvoditi početkom 2023. godine.

Bajuk je izvijestio da je Grupa Petrol imala krajem 2021. ukupnu instaliranu snagu za proizvodnju električne energije iz OIE-a u visini od 68,9 MW. Lani je tako proizvela 100 GWh energije, a u ovoj godini planira proizvodnju 160-170 GWh, što je dovoljno za više od 50 tisuća prosječnih kućanstava.

Direktor Crodux Derivata Dva Vladimir Kuzmić izjavio je da će Crodux do kraja godine biti integriran u Petrol, no i dalje će postojati benzinske crpke s brendom Croduxa.

Pritom, Petrol Zagreb u Hrvatskoj ima 109 prodajnih mjesta, uz tržišni udio od 13 posto, dok Crodux broji 93 prodajna mjesta, uz tržišni udio od 10 posto.

Gledano tako ukupno, tržišni udio u prodaji naftnih derivata iznosi 23 posto, a s 204 prodajna mjesta grupa zauzima drugo mjesto među opskrbljivačima naftnih proizvoda u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji.

Inače, Petrol konstantno širi mrežu punionica za električna vozila, s tom infrastrukturom prisutan je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a već ih ima više od 300, dok do 2025. godine ih planira imati ukupno 1.575.

Predsjednica Uprave Petrola Drobne Popović i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić vjetroelektranu su službeno otvorili simboličkim rezanjem vrpce, a na svečanosti na samoj lokaciji vjetroelektrane između ostalih su nazočili i prigodno se obratili predsjednik Uprave Petrola Zagreb Boris Antolovič, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić i gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

Tagovi: Vjetroelektrana Ljubač, Petrol, Nada Drobne Popović, Crodux
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Plin i struja za kućanstva jeftiniji u zadnjem kvartalu
ENERGENTI
Slovenija: Plin i struja za kućanstva jeftiniji u zadnjem kvartalu
LJUBLJANA - U zadnjem tromjesečju prošle godine prosječne cijene prirodnog plina su u tromjesečnoj usporedbi smanjene za kupce kućanstva, ali su porasle za kupce koji nisu kućanstva.
Scholz: Nove nuklearne elektrane nemaju smisla za Njemačku
STAVOVI
Scholz: Nove nuklearne elektrane nemaju smisla za Njemačku
BERLIN - Kancelar Olaf Scholz odbacio je pozive za povratak na nuklearnu energiju u Njemačkoj, ukazujući na visoke troškove i dugo vrijeme izgradnje.
OPEC+ zadržao cijene nafte blizu 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
OPEC+ zadržao cijene nafte blizu 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili smanjivati opskrbu do sredine godine.
Vlasnici malih pumpi: Povećati marže ili ćemo radikalizovati nezadovoljstvo
NEZADOVOLJSTVO
Vlasnici malih pumpi: Povećati marže ili ćemo radikalizovati nezadovoljstvo
BEOGRAD - Vlasnici malih pumpi u Srbiji do 15. marta čekaju odgovor nadležnih ministarstava na zahtev za povećanjem marže sa sadašnjih 13 na 18 dinara po litru dizela, uz nadoknadu gubitaka zbog njenog ograničenja, a u suprotnom će biti prinuđeni da nezadovoljstvo radikalizuju, rekao je danas vlasnik pumpe "Plast petrol" Zoran Zečević.
EPCG od izvoza zaradila više od 20 miliona
STRUJA
EPCG od izvoza zaradila više od 20 miliona
NIKŠIĆ – Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE