GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vermilion će moći prodavati i plin koji pripada RH, a državu namiriti u novcu

Vermilion će moći prodavati i plin koji pripada RH, a državu namiriti u novcu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da država neće koristiti pravo prvenstva otkupa plina koji pripadaju tvrtki Vermilion Zagreb Exploration iz eksploatacijskog prostora SA-10 (Berak i Cerić), te je dala dozvolu Vermilionu da stavi na tržište svoj i udio plina koji pripada državi, pri čemu će državu namiriti u novcu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da su Vermilion Zagreb Exploration i Vlada u lipnju 2016. sklopili Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SA-10.

- Sukladno potpisanom ugovoru pridobiveni plin dijeli se između Vermiliona i RH prema utvrđenom modelu podjele koji pretpostavlja da se po plaćanju naknade za dobivene količine plina Vermilionu namiruje uložena investicija, a potom se među ugovornim stranama dijeli dobit u plinu, naveo je Filipović.

Dodao je kako je Vermilion slobodan raspolagati svojim udjelom u točki isporuke nakon plaćanja deset posto naknade za pridobivene ugljikovodike.

- Današnjom odlukom daje se dozvola Vermilionu da stavi na tržište svoj udio, kao i udio koji pripada RH, a namiruje Hrvatsku u novcu.

Inače, u istražnom prostoru ugljikovodika SA-10, Vermilion je od lipnja do kolovoza 2019. izradio dvije istražne bušotine: Cerić-1 i Berak-1 na kojima su utvrđena komercijalna otkrića plina. Početak pridobivanja plina, odnosno probna eksploatacija, očekuje se početkom travnja 2024. godine.

U dokumentima Vlade stoji kako se stavljanjem na tržište cjelokupno pridobivenih količina plina na način da Vermilion u ime i za račun Republike Hrvatske stavlja na tržište i prodaje uz svoj udio i udio Republike Hrvatske u plinu postižu značajno bolji tržišni uvjeti.

Naime, pojedinačno stavljanje na tržište plinskih udjela povećava neizvjesnost realizacije takve prodaje, kao i rizik manje valuacije plina te posljedično manjeg iznosa naknade za pridobivene količine plina (tzv. royalty) za Republiku Hrvatsku, a u najlošijem scenariju i potpun izostanak ugovaranja prodaje ponuđenih količina plina zbog nedostatka interesa kupaca.

Očekivani novčani priljev koji pripada Hrvatskoj u prvoj godini podjele, odnosno u 2024., procjenjuje se na iznos od 4,13 milijuna eura. Iznos je niži zbog toga što Vermilion prvo namiruje uloženu investiciju (tzv. troškovni plin), a tek nakon toga se među ugovornim stranama dijeli dobit od prodaje udjela u plinu.

Isto tako, procjenjuje se da će prihod RH u 2025. iznositi 24,32 milijuna eura.

Tagovi: Vermilion, PLIN, Filipović
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE