GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike transakcije akcijama NIS-a, ali vlasnici su i dalje Rusi

Velike transakcije akcijama NIS-a, ali vlasnici su i dalje Rusi
VLASNIČKA STRUKTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 22:42
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Na današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi milioni akcija Naftne industrije Srbije (NIS) promenili su vlasnika. Kako je u večerašnjem obraćanju javnosti Aleksandar Vučić rekao, Gaspromnjeft je prodao udeo svojih akcija Gasprom-u, te do suštinske razlike u vlasništvu nije došlo.

Sagovornik portala Nova.rs, stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor, objasnio je da je ovo jedan od načina da Rusija izbegne embargo na naftu, ali da se i pored ovog pokušaja, sankcije na rusku naftu mogu očekivati - a postoji i scenario zahvaljujući kom bi se i Srbija našla u problemu.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, ruski Gaspromnjeft pre ove transakcije bio je vlasnik ukupno 91.565.887 akcija, a Republika Srbija 48.712.537.

Stoga, ruski suvlasnik, odnosno Gaspromnjeft, raspolagao je većinskim delom vlasništva, dakle 56,15 odsto. Na današnjoj berzanskoj transakciji, na kojoj je broker bila banka Poštanska štedionica, prodato je tačno 6,15 odsto akcija.

Prema zvaničnim podacima Nafnte industrije Srbije, na dan 31. marta 2022. godine, osim Gaspromnjefta sa ubedljivo najvećim udelom u vlasništvu, Srbija je posedovala 29,87 odsto akcija, dok su manjinski akcionari raspolagali preostalim akcijama - 13,98 odsto.

Na današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi više od 10 miliona akcija NIS-a promenilo je vlasnika. U unapred dogovorenom "blok trgovanju" ovom akcijom ostvaren je promet od gotovo 7,2 milijarde dinara, odnosno oko 61 milion evra.

U blok trgovanju na Beogradskoj berzi danas je prodato 10.035.687 akcija NIS-a za ukupno 7.195.587.579 dinara, a cena po akciji bila je 717 dinara, što je znatno više nego što iznosi u redovnom trgovanju gde je prometovana po 530 dinara.

Kako je Aleksandar Vučić danas obavestio javnost, Gaspromnjeft je prodao te akcije Gaspromu. To bi značilo da se udeo u vlasništvu suštinski ne menja - Rusi i dalje drže većinski deo NIS-a u svojim rukama.

Ovo znači da, iako Gaspromnjeft sada ima za 6,15 odsto manje akcija - prema podacima NIS-a to bi iznosilo 50,05 odsto, Naftna industrija Srbije još uvek je u većinskom vlasništvu ruskih kompanija.

"To je, valjda, urađeno zato što je Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasprom nije", objasnio je Vučić.

Kako Miodrag Kapor objašnjava, pretpostavka je da je ruskim firmama nevažno da li je to Gaspromnjeft, Gasprom, ili neka potpuno druga, jer nije u cilju da "sedi skrštenih ruku".

"Firme su želele da dođu do rešenja pre uvođenja potpunog embarga na rusku naftu, jer kada se to desi - NIS prestaje da funkcioniše. Ova transakcija deluje kao 'mazanje očiju' Zapadu, jer žele da preko 'školjki kompanija' izbegnu sankcije", objašnjava Kapor.

Ipak, naš sagovornik ovo vidi samo kao pokušaj da Rusi "trpe", a da je za dalji tok situacije odgovoran Zapad.

Kako Kapor objašnjava, ovakva situacija zavisi od toga da li će se u najavljenom šestom paketu sankcija naći embargo na rusku naftu, ili na kompanije koje su u većinskom vlasništvu Rusije, a problem za Srbiju nastaje ukoliko dođe do drugog scenarija.

"Tada će nastati problem jer, kako je NIS u većinskom vlasništvu Rusije, Srbija neće moći da uvozi naftu", zaključuje Kapor.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, beogradska berza, Miodrag Kapor, sankcije Rusiji, Gazprom, Rosneft, Aleksandar Vučić, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
PLIN
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
ABU DHABI - Njemačka kompanija RWE sklopilla je ugovor s tvrtkom Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci ukapljenog prirodnog plina najvećem europskom gospodarstvu do kraja prosinca, objavio je u nedjelju RWE.
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
STRUJA
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
SKOPLJE - Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići rekao je da bi sljedeći tjedan trebalo biti poznato gdje će ta zemlja kupovati struju tijekom nadolazeće zime i po kojim cijenama, prenosi skopski Večer.
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
KADROVI
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
ZAGREB - Peter Ratatics bit će novi predsjednik Uprave Ine, dok će preostala dva mađarska člana biti Krisztian Pulay i Berislav Grašo. Uz njih će na sjednici Nadzornog odbora kompanije u srijedu biti predložena i tri hrvatska člana, doznaje Večernji list.
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
GORIVO
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
ZUERICH - Švicarska vlada najavila je u petak da će početkom listopada na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezevi kako bi osigurala opskrbu domaćeg gospodarstva naftnim derivatima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE