GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Skupina vodećih japanskih kompanija, uključujući Sony, Panasonic i Nissan, pozvala je u ponedjeljak vladu da usvoji znatno ambiciozniji cilj za obnovljive izvore do 2030. godine.

Japanski premijer Yoshihide Suga prošle je godine odredio 2050. godinu kao krajni rok za ugljičnu neutralnost, no kratkoročni je cilj korištenja obnovljivih izvora već dugo meta žestokih kritika.

Japan bi do 2030. trebao proizvoditi između 22 i 24 posto struje iz energije Sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora, prema cilju postavljenom prije tri godine koji bi vlada uskoro trebala ponovo razmotriti u sklopu revizije energetske strategije.

U 2017. godini udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje iznosio oko 17 posto.

Skupina od 92 korporacije, udružene u Japansku klimatsku inicijativu, pozvala je u ponedjeljak ministre da usvoji znatno ambiciozniji cilj i zacrta udio od 40 do 50 posto.

Prema nekim procjenama, zacrtanih 22 do 24 posto udjela za 2030. godinu možda je dosegnuto već u 2020. zbog rasta sektora zelene energije i pada potražnje u pandemiji koronavirusa.

Inicijativi za usvajanje ambicioznijeg cilja pridružile su se mnoge vodeće japanske kompanije, od Fujifilma do Toshibe, te osiguravatelja, prehrambenih i energetskih tvrtki.

„Da bi Japan postupio u skladu s odgovornošću koju nosi njegova uloga jednog od lidera u globalnoj borbi (protiv klimatskih promjena), cilj mora biti puno ambiciozniji“, stoji u priopćenju skupine tvrtki.

„Ambiciozni cilj potaknut će upotrebu obnovljivih izvora energije, a japanske tvrtke moći će igrati značajniju ulogu u globalnom poslovnom okruženju u kojem dekarbonizacija ubrzava“, dodaje se.

Prema izvješću UN-a, Japan je u 2019. godini uložio 16,5 milijardi dolara u obnovljive izvore energije i time zauzeo četvrto mjesto na svjetskoj ulagačkoj ljestvici, ali još uvijek uvelike zaostaje za Kinom, SAD-om i Europom.

Zemlja se još uvijek u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva, posebno nakon što je bijes javnosti nakon katastrofe u nuklearoj elektrani u Fukušimi 2011. godine prisilio vladu da privremeno ugasi nuklearne reaktore.

Otada Japan muku muči sa smanjenjem emisije ugljika, budući da trećinu struje proizvodi koristeći ugljen a gotovo 40 posto u elektranama koje kao gorivo koriste ukapljeni prirodni plin.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Sony, Panasonic, Nissan
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE