GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar postao dio virtualne elektrane KOER

Valamar postao dio virtualne elektrane KOER
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 13:31
Autor: SEEbiz
POREČ – Valamar, vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj i KOER, prva hrvatska virtualna elektrana surađivat će s ciljem povećanja održivosti i uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sustava.

Uravnoteženost sustava ključna je za njegovo sigurno i optimalno funkcioniranje, ali i za mogućnost priključivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije čime se omogućuje tranzicija društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije. Valamar je integrirao održivi razvoj u svoje poslovanje te objavio ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025. godine, a ovime postaje i predvodnik turističkog sektora u sustavu virtualne elektrane.

„Od 2010. godine Valamar ulaže u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, a ova suradnja označava iskorak Valamara na tržište električne energije. Valamar stavlja na raspolaganje agregate za struju na 12 lokacija od Poreča do Dubrovnika u cilju uravnoteženja energetske mreže. Ukupna snaga koja se stavlja na raspolaganje je 4 MW, a agregati koji inače služe za rezervno napajanje u Valamarovim objektima koristit će se za rasterećenje elektroenergetskog sustava u trenutcima vršnog opterećenja. Prva lokacija koja ulazi u funkciju je Valamarova centralna kuhinja u Vinežu a do kraja godine planirano je puštanje u rad i svih ostalih lokacija.“, izjavio je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru.

Tehnološka tvrtka KOER ovim ugovorom ostvaruje dodatno povezivanje tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji čine virtualnu elektranu te u Valamaru vidi značajnog partnera u tome. Promišljajući o potrebama modernog hrvatskog elektroenergetskog sustava i mogućnostima razvoja elektroenergetskog tržišta KOER je razvio infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane i kao agregator upravlja njome. Hrvatski elektroenergetski sustav se ubrzano decentralizira i virtualna elektrana je njegov iznimno važan dio. Ovo je platforma za poslovne modele koji će pospješiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture.

„Virtualna elektrana objedinjuje proizvođače, potrošače, ali i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Svima uključenima na ovaj način otvaraju se mogućnosti višestruke dobrobiti - krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pružanje pomoćnih usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Izrazito mi je drago što je Valamar, kao lider u turističkom sektoru, prepoznao da je važno djelovati i u energetskom. Turistički sektor je poznat kao veliki potrošač energije, a Valamar svojim primjerom pokazuje da u energetskom sustavu može sudjelovati i kao faktor uravnoteženja.“, izjavio je Marko Lasić, direktor KOER-a.

Valamar aktivno poduzima inicijative u području održivog poslovanja usmjerene stvaranju novih vrijednosti za goste, zaposlenike, lokalne zajednice i društvo, vodeći računa o učincima na okoliš. Do 2025. godine Valamar planira doseći ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu te nastavlja s ulaganjima u destinacije i društveni učinak vrijednim čak 50 milijuna eura.

Tagovi: Valamar Riviera, VALAMAR, virtualna elektrana, održivost
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE