GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro tender za studiju izvodljivosti za bioenerganu u Podgorici

Uskoro tender za studiju izvodljivosti za bioenerganu u Podgorici
TENDERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 16:38
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Podgoričko preduzeće Deponija uskoro će raspisati tender za studiju izvodljivosti za projekat bioenergane u glavnom gradu, a u pripremi je i projekat izgradnje spalionice koja bi mogla da riješi problem komunalnog otpada u cijeloj Crnoj Gori, a koja bi uz to proizvodila i ogromne količine električne energije.

To je najavljeno tokom nedavne posjete zamjenika gradonačelnika Podgorice Luke Rakčevića ovom preduzeću.

- Konačno smo shvatili da je otpad novac i veliki resurs i pripremamo čitav niz projekata koji će preporoditi Podgoricu i Crnu Goru. Uz modernizaciju mehanizacije firme, radimo na pripremi postrojenja za bioenergiju, dok ćemo u saradnji sa Vladom započeti pripreme projekta izgradnje spalionice. Sve što ne bude moguće reciklirati, biće spaljivano kroz novo postrojenje, od čega ćemo proizvoditi električnu energiju - napsiao je Rakčević na društvenim mrežama.

Kako je kazao prilikom posjete Deponiji, unazad tri decenije otpad posmatramo isključivo kao balast, kao nešto čega treba da se oslobodimo. Međutim, naveo je, novi menadžment na čelu sa Aleksandrom Božovićem zauzima potpuno drugačiji pristup i razumije da je otpad prilika i perspektiva koju možemo iskoristiti na mnogo bolji način.

- Danas smo, između ostalog, razgovarali o postrojenju za bioenergiju, kao i o izgradnji spalionice gdje bismo spaljivali sav otpad koji nije moguće reciklirati i koji bi bio pretvaran u električnu energiju. Pripremamo sve korake kako bismo u doglednom periodu na nivou glavnog grada mogli mogli zauzeti odlučniju akciju koja će se ticati primarne selekcije otpada, a koja je suština cijele priče - kazao je Rakčević, najavljujući da je u ovoj godini za projekte deponije opredijeljeno preko milion eura.

V.d. direktora Deponije Aleksandar Božović kazao je da je projekat bioenergane već krenuo, te da će uskoro raspisati tender za studiju izvodljivosti, dok studija lokacije za ove potrebe već postoji.

- Za bioenerganu imamo planiranu parcelu i ovo je projekat koji će nam donositi neki novac i koji će sam sebe da otplaćuje. Otplata kredita trajaće između pet i šest godina, dok ćemo u narednih 20 godina posle toga imati čist novac - naveo je Božović.

On je najavio i projekat od posebnog značaja, ne samo za Podgoricu, već za cijelu Crnu Goru.

- Izgradnjom spalionice riješili bismo komunalni otpad na teritoriji cijele Crne Gore, za apsolutno svaku opštinu, ali i proizvodili ogromnu količinu električne energije. Potencijalna spalionica je veoma važan projekat na kojem ćemo, pored bioenergane, raditi u narednom periodu - istakao je Božović.

U finansijskom smislu, 950.000 EUR opredijeljeno je za nabavku mehanizacije, a ostalih oko 80.000 za projektovanje.

- Uključili smo sve relevantne konsultante da dođemo do najboljih ekološki prihvatljivih rješenja u skladu sa EU regulativama - zaključio je Božović.

Tagovi: bioenergana, energana, Podgorica, deponija, rakčević
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE