GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije

Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 09:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.

Ukapljeni naftni plin (propan-butan) uglavnom se koristi kao motorno gorivo i kao energent za grijanje, ali i kao sirovina u proizvodnji drugih petrohemikalija i izuzet je iz zapadnih sankcija Rusiji.

Reuters je na temelju podataka tri trgovca i prijevoznika izračunao da je Rusija u 2022. u Latviju, Litvu i Estoniju izvezla 331.000 tona LPG-a. U 2021. isporučila je 159.000 tona.

Ruski izvoz LPG-a u Latviju poskočio je lani 77 posto, na 232.000 tona, izračunao je Reuters na temelju podataka izvora. Izvoz u Litvu bio je pak osam i po puta veći nego u 2021., dosegnuvši 72.000 tona. Izvoz u Estoniju poskočio je 42 posto, na 27.000 tona.

Ministarstva energetike u Latviji i Estoniji nisu odgovorila na upit Reutersa da komentariraju izračun. Litvansko ministarstvo nije ih željelo komentirati.

Podaci pokazuju da je ruski ukapljeni naftni plin u 2022. činio 90 posto latvijskog uvoza tog energenta, a u Litvi polovinu, navodi Reuters.

Višak su baltičke zemlje proteklih mjeseci prodavale Ukrajini, tvrde trgovci, dodavši da su Latvija i Litva samo u decembru Ukrajini isporučile oko 15 hiljada tona LPG-a, što je odgovaralo 15 posto ukupnog ukrajinskog uvoza tog energenta u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

Ukrajina zapravo nije službeno zabranila uvoz LPG-a iz Rusije. Ruski LPG puno je jeftiniji od onog iz zemalja poput Poljske i Rumunjske, zbog ograničenih mogućnosti izvoza.

"Ukrajinske kompanije kupuju propan-butan od Litve i Latvije, koji je vrlo vjerovatno ruskog porijekla. No, razlika u cijeni od 150 do 200 dolara po toni u usporedbi s onim iz Poljske i Rumunije dopušta (im) da zažmire na zemlju porijekla", rekao je trgovac zadužena za baltičke države.

Dodao je i da Ukrajina zapravo nije zvanično zabranila uvoz LPG-a iz Rusije. Na upit Reutersa, ukrajinsko ministarstvo energetike nije komentiralo tu informaciju.

Ostali trgovci rekli su da Ukrajina kupuje propan-butan i izravno od litvanske Mazeikiu Nafte čiji je vlasnik poljski Orlen, dodavši ipak da je njegov udio u ukrajinskom uvozu relativno mal.

Tagovi: Ukrajina, LPG plin, ukapljeni naftni plin, PKN Orlen, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE