GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji poskupljuje gorivo

U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 12:39
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine. Na benzinskim postajama izvan autocesta bezolovni benzin od 95 oktana poskupjet će za 4,6 centi na 1,491 euro po litri, a dizel za 2,5 centa na 1,523 eura po litri. Poskupjet će i lož ulje, i to za 1,1 cent na 1,170 eura po litri.

Cijene će vrijediti do uključivo 11. ožujka, priopćeno je danas iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Prema njihovim riječima, da cijene nisu regulirane, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, litra 95-oktanskog benzina koštala bi oko 1,552 eura, litra dizela oko 1,598 eura, a litra lož ulja oko 1,306 eura. eura.

Marže trgovaca ograničene su sukladno Uredbi Vlade o formiranju cijena određenih naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta i mogu iznositi najviše 0,0783 eura za litru dizelskog goriva, 0,0794 eura za litru 95 -oktanski benzin i maksimalno 0,08 eura po litri lož ulja.

Cijene ovih naftnih derivata i ubuduće će se, kako navode iz ministarstva, izračunavati prema metodologiji koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE