GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U rad puštena Vjetrolektrana Korlat vrijedna 500 milijuna kuna

U rad puštena Vjetrolektrana Korlat vrijedna 500 milijuna kuna
ELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 15:03
Autor: SEEbiz

BENKOVAC - Hrvatska elektroprivreda (HEP) u srijedu je u rad pustila Vjetrolektranu Korlat u blizini Benkovca, vrijednu 500 milijuna kuna, izvijestili su iz HEP-a.

Vjetroelektranu su otvorili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Iduće godine, kako su najavili iz HEP-a, na istoj lokaciji počinje izgradnja Sunčane elektrane Korlat, koja će uz postojeću vjetroelektranu činiti prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.

U priopćenju se prenosi izjava premijera Plenkovića koji je kazao kako će Korlat biti prva vjetroelektrana u Hrvatskoj, koja će električnu energiju proizvoditi bez poticaja.

"Projekt je vrijedan 500 milijuna kuna, a očekivana godišnja proizvodnja je 170 GWh, što iznosi oko jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj i dovoljno je za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava", izjavio je Plenković.

Vjetroelektrana Korlat nalazi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca i prostire se na području katastarskih općina Kule Atlagića, Korlata i Biljana Gornjih.

Elektrana se sastoji od 18 vjetroagregata, pojedinačne instalirane snage 3,6 MW, koje je isporučila, ugradila i pustila u pogon njemačka tvrtka Nordex.

Radove na izgradnji infrastrukture i priključka na mrežu te poslove praćenja i nadzora izgradnje izvele su hrvatske tvrtke Ing-Grad i Fractal.

VE Korlat nema status povlaštenog proizvođača i prva je nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja električnu energiju proizvodi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni, navode iz HEP-a.

Neposredno uz vjetroelektranu HEP planira izgraditi sunčanu elektranu priključne snage 75 MW i instalirane snage oko 95 MW, procijenjene vrijednosti veće od 500 milijuna kuna.

Elektrana koja će se prostirati na 185 hektara ima lokacijsku dozvolu te bi, nakon što se izradi glavni projekt i zadovolje uvjeti za ishođenje građevinske dozvole, izgradnja mogla početi iduće godine.

Kad sunčana elektrana počne s radom, Korlat će po ukupnoj instaliranoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, biti jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, a i šire, istaknuli su iz HEP-a napominjući kako će Vjetroelektrana i Sunčana Korlat činiti prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.

"U ovom trenutku, u izgradnji te u različitim fazama razvoja imamo oko 50 projekata obnovljivih izvora energije širom Hrvatske", kazao je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.

Uzmu li se u obzir, kako je rekao, i ulaganja u hidroelektrane, ulaganja u obnovljive izvore čine velik dio ukupnih ulaganja HEP grupe u sve djelatnosti i segmente poslovanja, koje i ove godine planiraju u ukupnom iznosu većem od tri milijarde kuna.

"Očekujemo da će u investicijama i nadalje u najvećem dijelu sudjelovati domaće tvrtke, što će potvrditi nezamjenjivu ulogu HEP-a kao pokretača hrvatskog gospodarstva", rekao je Barbarić.

Iz HEP-a navode da do 2030. planiraju imati 350 MW u vjetroelektranama i jednako toliko u sunčanim elektranama.

Realizacija obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora energije u HEP-ovom proizvodnom portfelju za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora sa šest na devet milijardi kWh godišnje, ističu iz tvrtke.

Tagovi: Vjetrolektrana Korlat, Frane Barbarić, Hrvatska elektroprivreda, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE