GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina

Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
BROD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
ISTANBUL - Turska je u utorak nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.

Četvrti turski brod za bušenje nazvan Abudlhamid Han radit će na 55 kilometara od regije Gazpasa na južnoj obali Antalije, rekao je Erdogan.

"Istraživanja i bušenje koje provodimo u Sredozemnom moru su na dijelu našeg suverenog akvatorija. Za to ne trebamo ni od koga dobiti dopuštenje ili pristanak", rekao je Erdogan.

Najava dolazi u trenutku kada su napetosti između Turske i Grčke ponovno u porastu budući da Erdogan optužuje Atenu za naoružavanje otoka u Egejskom moru koji imaju demilitarizirane statuse. Atena to opovrgava.

Pronalasci prirodnog plina na istočnom Mediteranu proteklog desetljeća učinili su regiju održivim alternativnim izvozom energije za Europu, no također su potaknuli sukobe između susjednih zemalja u regiji oko prava na resurse.

Glasnogovornik grčke vlade Giannis Oikonomou rekao je u utorak da Atena pažljivo prati situaciju.

"Moramo biti oprezni. Uvijek smo činili ono što moramo kako bismo imali stabilnost u našoj regiji i kako bismo u potpunosti branili međunarodno pravo i vlastita suverena prava", rekao je Oikonomou.

Ankara je rekla da je s 238 metara Abdulhamid Han najveći i tehnološki najnapredniji brod za dubokomorsko bušenje u floti za istraživanje.

Turska nije poslala brod za bušenje u istočni Mediteran od povlačenja broda Yavuz iz spornih voda u rujnu 2020. godine.

Brodovi za bušenje Yavuz, Fatih i Kanuni rade u Crnom moru, gdje je Turska otkrila rezerve prirodnog plina obujma od 540 milijardi kubičnih metara.

Tagovi: brod Abudlhamid Han, Turska, Recep Tayyip Erdogan, istočni mediteran, vađenje nafte i plina
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE