GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina podigla dobit i prihod RWE-a u prvoj polovini godine

Trgovina podigla dobit i prihod RWE-a u prvoj polovini godine
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 16:01
Autor: SEEbiz / H
ESSEN - Njemačka elektroenergetska tvrtka RWE povećala je dobit i prihod u prvoj polovini godine zahvaljujući dobrom rezultatu u trgovini energentima dok je proizvodnja struje u vjetroelektranama trpjela zbog osjetno slabijih vjetrova nego u 2020. godini.

Prihod je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poskočio 30 posto, na 8,45 milijardi eura, pokazuje izvješće objavljeno u četvrtak.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjena je pak 4,4 posto, na 1,75 milijardi eura, što u RWE-u tumače kupnjom struje u SAD-u po visokim cijenama nakon obustave proizvodnje zbog vala polarne hladnoće u veljači.

Prilagođena neto dobit porasla je 6,6 posto, na 870 milijuna eura.

U RWE-u izdvajaju dobar rezultat u odjelu trgovine strujom i plinom čija je EBITDA poskočila 63 posto, na 525 milijuna eura.

Snažno je porasla i dobit u odjelu proizvodnje struje u nuklearnim i termoelektranama na ugljen, zahvaljujući višim veleprodajnim maržama.

Odjel proizvodnje struje u vjetroelektranama na moru bilježio je pak manju dobit zbog osjetno slabijih vjetrova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, posebno u sjevernoj i srednjoj Europi.

Trgovina bi trebala poduprijeti rezultate u cijeloj ovoj godini, procjenjuje RWE, podigavši procjenu godišnje prilagođene neto dobiti sa 750 milijuna do 1,1 milijardu na 1,05 milijardi do 1,4 milijarde eura.

Prilagođena EBITDA trebala bi se po novim procjenama kretati u rasponu od tri do 3,4 milijarde eura, što je za 350 milijuna eura više no što su dosada očekivali.

RWE je najavio i da će zbog zakonski propisanog gašenja proizvodnje struje uz upotrebu ugljena samo u idućoj godini morati ukinuti više od 3.000 radnih mjesta.

Tagovi: kompanija RWE, električna energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE