GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko bi se trebao bojati zaustavljanja ruske opskrbe energijom?

Tko bi se trebao bojati zaustavljanja ruske opskrbe energijom?
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 09:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uoči zaustavljanja isporuke ruskog plina Bugarskoj i Poljskoj 27. travnja, i prošlotjednog prijedloga Europske unije o embargu na rusku naftu do kraja godine, Allianz donosi najnovije istraživanje o zemljama koje bi bile najranjivije u slučaju zaustavljanja ruske opskrbe energijom.

Ako bi se taj scenarij ostvario do trećeg kvartala 2022. godine, u idućoj zimi bi najveće posljedice osjetile zemlje koje najviše ovise o ruskom plinu, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Njemačku, Češku, Slovačku, Nizozemsku, Austriju, Rumunjsku, Italiju i Poljsku.

U Hrvatskoj najveću bruto vrijednost izloženu riziku nosi prehrambena industrija, nakon čega slijedi struja i plin. Prema udjelu zaposlenosti izloženom riziku u industrijama koje se najviše oslanjaju na ruski plin, Hrvatska se nalazi na desetom mjestu.

U istraživanju se kaže kako EU može lako upravljati trenutnim embargom na uvoz sirove nafte iz Rusije. U roku od dva mjeseca ili više, članice OPEC-a mogle bi povećati proizvodnju sirove nafte na razine iz druge polovice 2018. (što podrazumijeva +3,3 Mbb/d u odnosu na Q1 2022.), a Norveška, SAD i UK bi mogle dodati još +0,5 Mbb/d na globalni izlaz. To bi više nego kompenziralo trenutni ruski izvoz sirove nafte od 3 Mbb/d. Da je EU danas uvela embargo, mi očekuje se dva mjeseca viših i promjenjivih svjetskih cijena nafte, nakon čega bi se one trebale povući na sadašnje razine.

Nasuprot tome, trenutačno zaustavljanje uvoza prirodnog plina iz Rusije vjerojatno bi izazvalo ozbiljne poremećaje u opskrbi energijom za mnoge zemlje članice EU. Ako se scenarij “blag-outa” – odnosno zaustavljanje cjelokupnog ruskog izvoza energije – materijalizira do trećeg tromjesečja 2022., zemlje koje uvelike ovise o ruskom plinu, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Njemačku, Češku, Najviše bi muke iduće zime imale Slovačka, Nizozemska, Austrija, Rumunjska, Italija i Poljska. Prisluškivanje novih dobavljača, zamjena plina drugim energentima i nekima samo-racioniranje privatnog sektora kao odgovor na nevjerojatno visoke cijene ne bi bilo dovoljno da se premosti nastali jaz u opskrbi plinom.

Tagovi: ruska nafta, nafta, ruski plin, Allianz
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE