GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svijetle prognoze katapultirale dionice Exxona

Svijetle prognoze katapultirale dionice Exxona
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 20:05
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Exxon Mobil Corpa u petak su uzletjele do povijesnog rekorda jer su cijene nafte nastavile rasti, a analitičari poboljšali svoje dugoročne prognoze o novčanom toku i izgledima zarade najvećeg američkog proizvođača nafte.

Exxon predvodi rekordne profite među velikim naftnim kompanijama ove godine.

Dionice su u petak dosegle 106,40 USD prije zatvaranja na 105,86 USD, iznad prethodnog rekordnog zatvaranja od 104,59 USD ostvarenog 8. lipnja.

Rast dolazi kao potvrda dobrog posla za glavnog izvršnog direktora Darrena Woodsa, koji je u trenutku potonuća cijena nafte 2020. odlučio "prikloniti" se ulaganjima u naftu. Exxon, rekao je tada, neće ulaziti u "uparivanje ljepote" sa svojim konkurentima koji traže solarnu energiju i vjetar.

"Upravljanje protokom novca i fokusiranje na ono u čemu su dobri je strategija koja je uspjela", rekao je Brian Mulberry, portfelj menadžer u istraživačkom Zacks Investment Managementu.

Međutim, nagli porast dobiti Exxona problem je za američkog predsjednika Joea Bidena, koji je ovaj tjedan optužio nju i druge naftne kompanije da koriste "nepredviđenu dobit za otkup vlastitih dionica" umjesto da ulažu više u novu proizvodnju koja bi koristila potrošačima.

Exxon je prebrodio niz neuspjeha i objavio povijesni gubitak od 22,4 milijarde dolara u 2020. Strategija je naplaćena ove godine jer je međunarodna kriza opskrbe naftom ubrzana sankcijama protiv Rusije dovela do toga da su cijene nafte čak četrnaest puta obarale rekordne razine.

Dionice Exxona porasle su za više od 70% od početka godine, ispred tržišnih dobitaka konkurenata Shell PLC, BP PLC i američke naftne kompanije Chevron Corp.

Dobit od nafte omogućila je tvrtki da izbriše 21 milijardu dolara koju je posudila 2020. kako bi platila svoje račune i zadržala distribuciju dividende netaknutom. Wall Street očekuje da će ove godine dodati 26 milijardi dolara u gotovini.

Tagovi: Exxon Mobil, Chevron, Darren Woods, Wall Street, naftno tržište, nafta, cijene nafte
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE