GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Struja sve skuplja zbog velikih vrućina

Struja sve skuplja zbog velikih vrućina
POSKUPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 11:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbog velikih vrućina i manjka vjetra širom južne i jugoistočne Europe ovih dana svjedočimo poskupljenju električne energije.

Tržišta širom Europe muku muče s rastućom potražnjom za električnom energijom, a već smo pisali kako i cijene plina rastu, piše tportal.

Snažan rast podržali su ugovori o europskom plinu za dan unaprijed koji su u utorak ponovno koketirali s višegodišnjim maksimumima jer su se tržišta prilagodila daljnjim ograničenjima opskrbe plinom, piše ICIS.

Prema nedavnoj analizi ICIS-a, ključni europski energenti zaključani su u svom najekstremnijem rekordnom uspjehu sa zimskim premijskim nagomilavanjem dobitaka na prednjoj strani krivulje.

Španjolska je jedno od najteže pogođenih tržišta, a spot cijene električne energije u zemlji udvostručile su se od početka godine. Prosječna dnevna spot cijena u srpnju dosegla je 93,50 €/MWh prema OMIE -u, tri puta više od cijena u istom mjesecu prošle godine. Trend se nastavio u kolovozu, a posljednja tri trgovinska dana donijela su obaranje povijesnih cjenovnih rekorda.

"Povećanje cijena plina i ugljika uslijed niske proizvodnje vjetra ključni su razlozi za rekordne cijene", rekao je.

"Cijene će najvjerojatnije nastaviti rasti sljedećih dana zbog povećane potražnje s toplinskim valom koji počinje u četvrtak i donijet će temperature oko 47ºC", dodao je trgovac.

Trgovac je također rekao: "Morate se protegnuti na terminske ugovore za 2025. i 2026. godinu kako biste pronašli cijene niže od onih zabilježenih u travnju."

Toplinski valovi također su poharali dijelove jugoistočne Europe, a gorući uvjeti povećali su potražnju za hlađenjem uslijed prekida u nuklearnim i plinskim postrojenjima koja nisu mogla raditi po vrućini.

Cijene električne energije u Grčkoj u prvom mjesecu po prvi su put skočile preko 100 €/MWh prema evidenciji ICIS-a. Prethodni mjesec grčkog osnovnog opterećenja podmirio se na 114 eura/MWh, što je povećanje od 78% u odnosu na početak godine.

Tagovi: električna energija, struja, vrućine, toplinski val
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE