GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Gorivo u Srbiji neće poskupeti

Stručnjaci: Gorivo u Srbiji neće poskupeti
CENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2020 / 21:45
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Tenzije u odnosima između SAD i Irana neće dovesti do poremećaja na tržištu nafte, niti će uticati na njeno poskupljenje u Srbiji, ističu stručnjaci.
Navode i da će tržište biti stabilno sve dokle god na to budu uticali ekonomski faktori.

Naučni saradnik Međunarodnog instituta za politiku i privredu Slobodan Janković kaže za Tanjug da ako se nešto pokazalo u poslednjih 30 godina ratova na Bliskom istoku, to je da cena nafte nije u direktnoj vezi sa samim ratovima i dešavanjima u tom regionu.

"Iako se godinama pričalo da navodno ratovi i krize utiču upravo na cenu nafte, videli smo da često to i nije slučaj", rekao je Janković i naveo da se baš danas cena nafte na svetskom tržištu kretala između 62 i 65 dolara po barelu što je, dodaje, na sredini cene koja je važila u 2019. godini.

Naveo je da se vidi da te tenzije nemaju nekih direktnih implikacija, a i ministar spoljnih poslova UAE i Saudijci su rekli da neće imati neke velike veze sa cenom nafte.

"Pale su malo deonice saudijske naftne firme Aramko za nekih 10 odsto, ali to je jedina posledica. Što se nas tiče kao delimično uvoznika nafte nema nekih poremećaja na samom tržištu", rekao je Janković.

Smatra da neće biti ni nestašice nafte zato što su, kaže, obe strane barem za sada rekle da nema dalje eskalacije sukoba.

"I Iran je rekao i SAD i njihov predsednik Donald Tramp je napisao da 'sve je u redu, sve je dobro, vrši se istraga, mi imamo najjaču vojsku' i to je to. Nema nekog daljeg nastavka akcija, barem se ne najavljuju", rekao je Janković.

Za prošlonedeljno poskupljenje nafte na svetskom tržištu za četiri odsto je rekao da se to dogodilo onog dana kada je ubijen iranski general Kasim Sulejmani.

"Videli smo da je i to manipulacija, da na cenu nafte utiču događaji iz sveta politike ili ratovi na Bliskom Istoku, onda bi danas imali tako neki veliki skok cene, nešto bi se desilo, to se nije desilo. Dakle, vrlo je moguće da je to tada bio pre plod nekih spekulacija nego nečeg drugog", kaže Janković.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović navodi za Tanjug da za sada ništa ne ukazuje na dramatičan skok cene nafte u narednom periodu. Komentarišući to da su cene nafte skočile krajem protekle nedelje za oko četiri odsto, posle američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general, on navodi da se tako nešto nije moglo predvideti.

"Kada su ekonomski parametri u pitanju onda se dosta toga može predvideti, međutim ovakve tenzije su nešto što ne možemo predvideti. U svakom slučaju dokle god budu ekonomski fakori uticali, tržište će biti stabilno", rekao je Mićović.

On navodi da je pre skoka cena, 30. decembra 2019. zabeležen pad od 3,5 do 4 odsto. Ističe da to nisu dramatične promene i da se predviđa da na svetskom tržištu neće nedostajati nafte.

"Tenzije jesu velike, ali se ne odražavaju još uvek na tržište nafte jer nisu napadnuta naftna postrojenja pa nema ugroženosti u isporukama nafte ni iz Irana niti celog tog regiona", ističe sagovornik Tanjuga.

Istakao je da se u poslednja dva meseca beleži lagani rast cene sirove nafte, ali da to nisu promene koje mogu značajnije da uzdrmaju tržište i da je ono, za sada, stabilno.

Navodi i da je tržište veoma osetljivo i da reaguje na promene. Isporuka nafte može biti ugrožena s jedne strane, ako se iranska nafta isključi sa svetskog tržista, ili ako Iran vojnim snagama spreči isporuku nafte, i za sada, nema razloga za paniku, navodi.

Mićović kaže da se skok cena nafte na svetskim berzama neće dramatično odraziti na naše tržište. Srbija je uvozno zavisna zemlja i sva dešavanja se mogu reflektovati na nas, ali prerano je govoriti o bilo kakvoj reakciji što se cena tiče.

Za sada, ništa ne ukazuje na dramatičan skok cene nafte u narednom periodu, dodaje. Velika većina goriva koja se potroši u Srbiji potiče od uvezene sirove nafte ili uvezenih derivata nafte. Poslednjih meseci kaže, nije bilo mnogo promena,cene su stabilne te ne postoji nijedan faktor koji bi doprineo značajnijim promenama.
Ključna stvar je da Srbija ima dovoljno nafte, odnosno da država ima dovoljno rezervi. "Naravno da niko nema toliko nafte da može mesecima da se izoluje od svetskog tržišta, ali ipak bi država trebalo da formira rezerve koje će negde odgovarati nivou 61 dan prosečne neto potrošnje u prethodnoj godini", ističe Mićović.

Tagovi: cene goriva, gorivo, Slobodan Janković, Udruženje naftnih kompanija, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
BUKA
LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
ZAGREB - S ciljem utvrđivanja imisijskih razina buke u okolišu tijekom redovnog rada LNG terminala, tvrtka LNG Hrvatska angažirala je ovlaštenu neovisnu stručnu organizacija za mjerenje buke čiji je ispitni laboratorij akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija.
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
PROJEKTI
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
MOSKVA - Nakon što je SAD u utorak uveo sankcije vlasniku ruskog broda za polaganje cijevi za koji se očekivalo da će dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko zapadnih tvrtki navodno je prekinulo veze s projektom zbog straha od sankcija, dovršetak Sjevernog toka 2 postaje sve neizvjesniji.
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara, poduprte očekivanjima da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koji će potaknuti gospodarstvo i potražnju za energentima.
HEP demantira gradonačelnicu Siska
DEMANTI
HEP demantira gradonačelnicu Siska
ZAGREB - Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček gostovala je u jučer Dnevniku N1 gdje je komentirala kakva je situacija na području tog grada, ali i u županiji. Tada je kazala i da HEP građane uvjerio da nisu svi sa Sisačko-moslavače županije oslobođeni plaćanja režija, već samo oni s crvenom i narančastom naljepnicom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE