GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 95 dolara

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 95 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara pod pritiskom straha od recesije i opetovanog rasplamsavanja zaraze covidom 19 u Kini, koji su potaknuli zabrinutost za potražnju.

Na londonskom se tržištu barelom nafte nakon podneva trgovalo po 1,63 dolara nižoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju, od 94,56 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je pala 1,88 dolara, na 89,31 dolar.

Tržišta su danas zabrinule sumorne prognoze za svjetsko gospodarstvo.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorili su u ponedjeljak na pojačani rizik od globalne recesije, istaknuvši problem tvrdokorno visoke inflacije.

„Na tržištima jača pesimizam”, rekao je stručnjak OANDA-e Craig Erlam, a Naeem Aslam iz Avatrade ukazuje na niz upozorenja o posustajanju rasta svjetskog gospodarstva.

Upravo je strah od recesije spustio cijene nafte s razine od 147 dolara koju je bila dosegnula na početku ruske invazije na Ukrajinu, potaknuta strahovanjima za opskrbu iz Rusije u uvjetima oštrih sankcija Moskvi.

Uteg cijenama bilo je danas i moguće daljnje slabljenje potražnje u Kini nakon što su vlasti zbog opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19 pojačale testiranje na koronavirus u Šangaju i drugim velikim gradovima.

Potražnju koči i jaki dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu u više godina, smanjujući kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Značajniji pad cijena zapriječila je tijesna opskrba i najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da će od studenoga sniziti ciljanu razinu proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

„Opskrba bi mogla biti nedovoljna čeka i u idućoj godini jer bi, prema odluci OPEC+, odluka o smanjenju proizvodnje trebala ostati na snazi do kraja 2023.", podsjećaju analitičari Commerzbanka.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak stajao 99,13 dolara, što znači da je poskupio 1,7 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE