GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija i Crna Gora grade elektromrežu Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad

Srbija i Crna Gora grade elektromrežu Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 17:29
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Elektromreža Srbije (EMS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su sporazum koji će omogućiti izgradnju 400 kilovolti voda na relaciji Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad.

Projekat ima za cilj da poboljša uslove prenosa struje između severnog i južnog dela regiona i na taj način omogući dalju integraciju tržišta struje.

Kako je naveo CGES, potpisivanjem sporazuma se stiču uslovi za veoma kvalitetnu saradnju koja podrazumeva razmenu relevantnih informacija, znanja, iskustava, organizovanje zajedničkih pripremnih i preliminarnih aktivnosti.

„Crnogorski elektroprenosni sistem i Elektromreža Srbije imaju za cilj poboljšanje kvaliteta usluga prenosa koji će biti usklađeni sa svim evropskim standardima i zahtevima. Takođe, nastojaće da vrše aktivnu ulogu na tržištu električne energije i doprinose njegovom razvoju u regionu Jugoistočne Evrope, a jedan od benefita je,svakako, i integracija obnovljih izvora električne energije“, navodi se u saopštenju.

Dvosistemski dalekovod naponskog nivoa 400 kilovolti “Pljevlja – Bajina Bašta – Višegrad“, kao deo Transbalkanskog koridora, obezbeđuje kvalitetnije elektroenergetsko povezivanje Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije sa neposrednim okruženjem i Evropom.

Ovaj klaster se sastoji i od projekta podmorskog kabla Crna Gora – Italija, kao i investicija izgradnje unutrašnje 400 kilovolti mreže u Crnoj Gori i Srbiji i interkonektivnih dalekovoda 400 kilovolti između Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Tagovi: elektromreža Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad, Elektromreža Srbije, Crnogorski elektroprenosni sistem
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE