GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SOCAR želi Naftnu industriju Srbije

SOCAR želi Naftnu industriju Srbije
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 10:37
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOCAR) zainteresovana je za preuzimanje većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije i u vezi sa tim u kontaktu je kako sa Vladom Srbije, tako i sa većinskim vlasnikom NIS, ruskom državnom kompanijom Gaspromnjeft, saznaje Demostat.

Posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, Moskva se našla pod udarom ekonomskih sankcija zapadnih zemalja, uključujući i onih koje se odnose na trgovinu energentima. To izaziva bojazan da će se NIS suočiti sa problemom snabdevanja svoje rafinerije u Pančevu sirovom naftom preko teritorije Evropske unije (EU).

Unija je zabranila prodaju i transport “crnog zlata” na svojoj terioriji kompanijama u trećim zemljama čiji je većinski vlasnik ruski kapital. Baš takav slučaj je sa kompanijom NIS u kojoj ruski državni gigant Gaspromnjeft poseduje 51 odsto akcija, dok je manjinski paket u rukama Vlade Srbije.

Međutim, pre nekoliko dana pojavile su se informacije da je EU, ipak, odlučila da izuzme Srbiju iz tih sankcija ruskim kompanijama, što znači da bi NIS i dalje mogao redovno da se snabdeva naftom i normalno posluje.

Vlast u Srbiji ima mogućnost da nacionalizuje NIS i tako ga vrati u ruke države. Sasvim je jasno da Beogradu tako nešto neće pasti na pamet, jer bi to značilo ne samo kvarenje diplomatskih odnosa sa Moskvom, već bi srpske potrošače ostavilo i bez gasa od koga zavise gotovo u potpunosti.

Postoji i opcija da država Srbija otkupi većinski paket akcija od Gaspromnjefta. Za tako nešto bi trebalo izdvojiti ogromnu sumu novca i teško je poverovati da bi se aktuelna vlast koja se trudi da što manje troši budžetska sredstva opredelila za takav korak.

Shodno tome, ako bi već moralo da dođe do menjanja svojinskih odnosa u kompaniji NIS najbolja varijanta po Vladu Srbije bi bila da neka druga strana kompanija većinski paket preuzme od Gaspromnjefta.

Izvor Demostata ističe da bi u slučaju da do takve situacije mora da dođe i Moskvi odgovaralo da SOCAR otkupi akcije koje u kompaniji NIS poseduje Gaspromnjeft.

Azerbejdžan i Rusija imaju veoma dobre diplomatske odnose. Takođe, SOCAR ostvaruje veoma plodnu saradnju sa ruskim naftnim i gasnim kompanijama.

Ako bi Gaspromnjeft prodao NIS azerbejdžanskoj kompaniji, to bi na drugoj strani mogao da kompenzuje kroz poslovne aranžmane koje ostvaruje sa SOCAR-om, objašnjava sagovornik Demostata.

Prema njegovim rečima, prelazak NIS u ruke SOKAR bi bio “zgodan” i za zapadne zemlje.

Kompanija SOCAR, čije je sedište u Baakuu, jedna je od najvećih u svetu za proizvodnju fosilnih goriva. Kompanija pored nafte eksploatiše i gas kako na kopnu tako i u delu Kaspijskog jezera koje pripada Azerbejdžanu.

Tagovi: SOCAR, Naftna industrija Srbije, Gazprom, Azerbajdžan, Rusija
PROČITAJ I OVO
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE