GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski ustavni sud razočarao Petrol

Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 07:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.

Propisi su doneseni bez dovoljne zakonske osnove i bez ispunjavanja uvjeta nužnosti i razmjernosti, navode iz tvrtke.

Oni zadiru u Ustavom zaštićena prava, uključujući pravo na slobodnu privrednu inicijativu i pravo na privatno vlasništvo, smatraju u Petrolu. Nadalje, postupak donošenja pravilnika odvijao se bez razmatranja Vijeća za cijene, koje je zakonom predviđeno kao ključnog sudionika u određivanju mjera kontrole cijena, odgovorili su iz Petrola na odluku Ustavnog suda objavljenu jučer.

Iz naftne kompanije ističu da su marže uvedene 2023. godine na neke naftne derivate svedene na nedostatne nivoe, koje ne odražavaju stvarne tržišne uvjete i ne dopuštaju pokrivanje troškova povezanih s distribucijom goriva i derivata.

"Takva ograničenja ugrožavaju našu sposobnost prilagodbe zahtjevima programa Europskog zelenog dogovora", istaknuli su.

Petrol će nastaviti tražiti sve pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju za zaštitu poslovnih interesa Petrol grupe i njenih dionika te nastaviti s naporima za energetsku tranziciju, najavili su. Koraci će biti konkretizirani nakon pomnog pregleda i usuglašavanja sa stručnim službama.

Ustavni sud je sa sedam glasova za i jednim protiv odbio inicijativu Petrola za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata. Ustavni suci uputili su Petrol na tužbu protiv države za naknadu imovinske štete.

Podsjećamo Vlada Slovenije je krajem novembra značajno smanjila maksimalnu dopuštenu maržu kako bi smanjila inflaciju. Protiv ove odluke Petrol, ali i njegov konkurent Mol Slovenija podnijeli su inicijative za ocjenu ustavnosti s prijedlogom za privremenu obustavu.

Nakon gubitka u 2022. godini, Grupa Petrol prošlu je godinu završila s neto dobiti od 136,6 milijuna eura, navedeno je u priopćenju sredinom ožujka. Prihodi od prodaje pali su za 26 posto na sedam milijardi eura, uglavnom zbog nižih cijena energenata.

Tagovi: petrol, ustavni sud, marže, gorivo, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE