GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Proizvodnja električne energije u siječnju veća nego u prosincu

Slovenija: Proizvodnja električne energije u siječnju veća nego u prosincu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 13:57
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Neto proizvodnja električne energije u siječnju iznosila je 1.214 gigavat sati (GWh). U odnosu na lanjski prosinac porasla je za dva posto, a u odnosu na lanjski siječanj smanjena za jedan posto. Potrošnja kućanstava i poslovnih subjekata smanjena je u međugodišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Proizvodnja u hidroelektranama u siječnju je bila 26 posto veća nego u siječnju prošle godine, au nuklearnim elektranama 2 posto. U termoelektranama je, pak, 36 posto manje nego godinu prije.

Manju proizvodnju električne energije u termoelektranama prati i pad potrošnje goriva. Ukupna potrošnja goriva tako je bila 33 posto manja nego prije godinu dana, kažu statističari.

Slovenija je u siječnju uvezla 964 GWh električne energije, a izvezla 866 GWh električne energije. U odnosu na lanjski prosinac uvoz je veći za pet posto, a u odnosu na lanjski siječanj za 18 posto. Izvoz je na mjesečnoj razini veći za tri posto, a na godišnjoj za 27 posto.

Kućanstva su u siječnju potrošila 367 GWh električne energije. Potrošnja im je u odnosu na prosinac smanjena za dva posto, au odnosu na lanjski siječanj za šest posto.

Poslovni subjekti u siječnju su potrošili 635 GWh električne energije. To je četiri posto više nego u prosincu i četiri posto manje nego u siječnju prošle godine. S 319 GWh u siječanjskoj potrošnji dominiraju proizvodne djelatnosti. Potrošnja u tim djelatnostima bila je najveća u Ljubljani, gdje je iznosila 11,3 posto.

U siječnju su u odnosu na lanjski prosinac zabilježili smanjenje ponude ostalih naftnih derivata za 68 posto, ekstra lakog loživog ulja za 28 posto, ukapljenog naftnog plina za 10 posto, kerozina za mlazne motore za pet posto i dizelskog goriva za jedan posto.

U mjesečnoj usporedbi statističari bilježe povećanje ponude koksa za 16 posto, prirodnog plina za pet posto, motornih benzina za tri posto, te crnog ugljena i antracita za dva posto.

U odnosu na prethodni siječanj smanjene su zalihe mrkog ugljena i lignita za 46 posto, kerozinskog goriva za mlazne motore za 37 posto, crnog ugljena i antracita za 20 posto, ekstra lakog loživog ulja za 19 posto, prirodnog plina za 18 posto i koksa za sedam posto.

Tagovi: proizvodnja električne energije u Sloveniji, električna energija, TE Šoštanj
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE