GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Petrola potvrdila podjelu dionica, dioničarima 30 eura dividende

Skupština Petrola potvrdila podjelu dionica, dioničarima 30 eura dividende
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 21:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Skupština Petrola danas je prihvatila prijedlog Uprave da se svaka dionica društva podijeli na 20 novih, a postupak će krenuti 19. kolovoza. Time se želi povećati likvidnost i dionice Petrola učiniti dostupnim novim ulagačima.

Dioničari će ove godine dobiti dividende od 30 eura bruto po dionici, što je povećanje od 8 eura u odnosu na prošlu godinu.

Petrol će najveći dio svoje raspodjele dobiti, koja je na dan 31. prosinca 2021. iznosila 61,8 milijuna eura, posvetiti isplati dividendi. Oni će biti isplaćeni 5. kolovoza. Kako navode iz Sveslovenske udruge malih dioničara, unatoč prošlogodišnjoj rekordnoj dividendi i premašenom planu, pojavila se zabrinutost oko utjecaja raspodjele ukupne raspodjele dobiti na daljnji razvoj tvrtke. Uprava s Nadom Drobne Popović ih je odbila.

Dioničari Petrola odlučili su se i na prijedlog otkupa vlastitih dionica te su podržali prijedlog SSH, najvećeg pojedinačnog vlasnika tvrtke. Dok je Uprava predložila donošenje odobrenja za kupnju po cijenama ne manjim od 50 posto knjigovodstvene vrijednosti dionice, a s druge strane ne većoj od 13 puta neto dobiti po dionici do tri posto udjela društva kapitala, odlukom se daje ovlaštenje prema kojem će Uprava moći stjecati vlastite dionice na rok od 12 mjeseci, ali samo do dva posto temeljnog kapitala.

SDH je svojim protuprijedlogom ograničio i raspolaganje vlastitim dionicama samo radi smanjenja temeljnog kapitala, ali ne i zamjene za vlasničke udjele u drugim tvrtkama.

Vlasnici - uz SSH, Kapitalska družba s fondovima s 8,7 posto i izravno država s 10,8 posto - također su među najvećim pojedinačnim - upoznali su se i s prošlogodišnjim rekordnim poslovanjem. Petrol je u 2021. godini ostvario 124,5 milijuna eura neto dobiti na razini Grupe, što je 72 posto više nego 2020. godine, dok su prihodi od prodaje porasli za 61 posto na 4,96 milijardi eura. Petrol ove godine planira prihod od prodaje od 5,9 milijardi eura i neto dobit od 158,3 milijuna eura. Glavni rizici za ovu godinu su energetska kriza i inflacija.

Drobne Popović se na skupštini dotakla i vladine regulacije cijena goriva, prenose internetske Finance. Pojasnila je da je odluka o regulaciji cijena - koja vrijedi do kraja travnja - donesena na temelju Zakona o kontroli cijena. “Država može intervenirati na tržištu, ali mora nadoknaditi svu nastalu štetu i ostvariti dobit. Još nemamo dogovor s državom o nagodbi, ali očekujemo da ćemo o tome razgovarati nakon završetka regulatornog razdoblja. Ovdje imamo uvjeravanja Ministarstva gospodarstva. Optimistični smo, ali morat će se postići dogovor”, rekla je Drobne Popović, prenose Finance.

Tagovi: Petrol, dividenda, slovenski državni holding, Nada Drobne Popovič
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE