GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell raskida suradnju s Gazpromom

Shell raskida suradnju s Gazpromom
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2022 / 10:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski energetski div Shell objavio je da će prodati sve vlasničke udjele u projektima koje je pokrenuo s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom i raskinuti poslovne veze s Rusijom zbog "nerazumne" invazije na Ukrajinu koja prijeti europskoj sigurnosti.

Britanska kompanija priopćila je u ponedjeljak navečer da će prodati 27,5-postotni udio u ruskom postrojenju za ukapljeni prirodni plin i izaći iz projekta Sakhalin 2 u kojem Gazprom ima polovinu vlasničkog udjela.

Povući se i iz projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, ali je njemačka vlada zbog ruske agresije na Ukrajinu obustavila postupak izdavanja dozvole.

Kompanija je najavila i prodaju 50-postotnog udjela u dva naftna polja u Sibiru u sklopu projekta Salym čiji je suvlasnik Gazprom.

Salym i Sakhalin 2 donijeli su Shellu prošle godine 700 milijuna dolara neto dobiti, primjećuje Reuters.

"Šokirao nas je i zgrozio gubitak života u Ukrajini, rezultat nerazumnog čina vojne agresije koji prijeti europskoj sigurnosti", rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden.

Odluka o izlasku iz poslovanja u Rusiji pitanje je "uvjerenja", naglasio je Van Beurden.

“Ne možemo – i nećemo – stajati po strani. Naš je neposredni fokus sigurnost naših ljudi u Ukrajini i potpora našim ljudima u Rusiji", objasnio je šef Shella.

"U raspravi s vladama diljem svijeta razradit ćemo i detaljne implikacije po poslovanje, uključujući važnost sigurne opskrbe Europe i drugih tržišta energijom, u skladu s relevantnim sankcijama”, dodao je.

Shell je priopćio da je vrijednost njegovih projekata u sklopu partnerstva s Gazpromom oko tri milijarde dolara i da će gubici biti uvršeni u njegovu bilancu krajem godine.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss jutros je poimence spomenula Gazprom među tri milijuna ruskih tvrtki koje u sklopu novih sankcija Rusiji neće imati pristup financiranju u Britaniji.

To znači da će Gazprom u idućim godinama teško refinancirati svoje dugove, tumači dpa.

Shellov potez nadovezao se na objavu domaćeg konkurenta BP-a da će se odreći 25 milijardi dolara vrijednog 20-postotnog udjela u Rosneftu i i dva mjesta u upravnom odboru, podsjeća njemačka agencija.

Tagovi: Shell, Royal Dutch Shell, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE