GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell: Globalna potražnja za LNG-om bit će udvostručena do 2040.

Shell: Globalna potražnja za LNG-om bit će udvostručena do 2040.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 06:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Globalna potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) trebala bi se udvostručiti do 2040. na 700 milijuna tona budući da će plin kontinuirano igrati ključnu ulogu u niskougljičnom energetskom sustavu, pokazalo je u četvrtak izvješće naftne kompanije Royal Dutch Shell.

Globalna potražnja za LNG-om u 2019. godini porasla je za 12,5 posto, na 359 milijuna tona. Očekuje se da će Azija ostati dominantna regija u desetljećima koji dolaze, pri čemu će južna i jugoistočna Azija generirati više od polovine povećane potražnje, navodi se u godišnjim prognozama za tržište tog britansko-nizozemskog naftnog diva.

"Globalno tržište LNG-a nastavilo se razvijati u 2019., uz povećanu potražnju za ukapljenim i prirodnim plinom u energetskim i ne-energetskim sektorima", rekao je Maarten Wetselaar, direktor integralnog odjela za plin i nove energente u Shellu.

"Rekordna ulaganja u njegovu ponudu podmirit će sve veće potrebe građana za tim najfleksibilnijim i najčišćim fosilnim gorivom".

Izgaranjem prirodnog plina u atmosferu se u usporedbi s ugljenom emitira 45 do 55 posto manje stakleničkih plinova i manje od desetine zagađivača zraka kada su korišteni za pogonsko gorivo u proizvodnji električne energije.

Lani je rekordnih 40 milijuna tona dodatne ponude postalo raspoloživo na tržištu i zabilježena su rekordna ulaganja u kapacitete za ukapljivanje u visini 71 milijun tona, ističe se u izvješću.

Uvoz u Europu uvećan je za 74 posto budući da je plin bio prihvatljiviji od ugljena za pogonsko gorivo u sektoru proizvodnje električne energije.

Cijene LNG-a na globalnom tržištu ove su zime pale na rekordno niske razine budući da je za njime potražnja pala zbog blage zime i epidemija koronavirusa u Kini dok je ponuda bila izdašna.

"Premda u današnje vrijeme svjedočimo slabašnim uvjetima na tržištu zahvaljujući raspoloživoj rekordnoj novoj opskrbi, dvjema uzastopnim blagim zimama i situaciji s koronavirusom, očekujemo da će se ponovno postići ekvilibrij", dodao je Wetselaar.

Pokretači na putu ka tome cilju bit će kombinacija kontinuiranog rasta potražnje i pada nove raspoložive opskrbe do 2025. , rekao je.

U Kini je uvoz LNG-a povećan za 14 posto u 2019. zahvaljujući nastojanjima na poboljšanju kvalitete zraka. Uvoz je također porastao u Bangladešu, Indiji i Pakistanu, pokazale su godišnje prognoze Royal Dutch Shella.

Tagovi: Royal Dutch Shell, LNG plin, plinsko tržište, plin
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE