GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola
NADZORNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 20:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže da se za novog nadzornika Petrola imenuje Janez Žlak, prvi čovjek holdinga.

Ako se ostali dioničari slože, Žlak će zamijeniti Branka Bračka, koji je dao ostavku na mjesto nadzornika jer je svoje funkcije u političkoj stranci SDS skrivao od upravitelja državne imovine.

Žlakova kandidatura za nadzornika Petrola drugi je pokušaj SDH-a da imenuje svog predstavnika u nadzorni odbor najvećeg domaćeg trgovca naftom. Prvi je pokušaj, blago rečeno, propao, jer je Bračko dao ostavku na nadzorni odbor prije stupanja na dužnost 11. travnja ove godine. Razlog: Tijekom kandidature za supervizora, Bračko je jamčio da više nema političku poziciju u SDS-u, ali medijska otkrića su kasnije demantirala njegove tvrdnje. SDH je također reagirao na medijske napise i pozvao Bračka da komentira svoje funkcije u stranci SDS.

Uslijedila je Bračkova ostavka. Naime, posebna pravila vrijede za političke dužnosnike u zapošljavanju državnih poduzeća. Konkretno, Zakon o SSH zabranjuje članstvo u nadzornim odborima državnih tvrtki osobama koje šest mjeseci prije imenovanja obnašaju ili su obnašale funkciju u političkoj stranci. Dodajmo da je to zabranjeno i statutom SDS-a. Njime je određeno da kada SDS sudjeluje u vladinoj koaliciji, funkcija člana izvršnog odbora stranke nespojiva je s funkcijom predsjednika ili člana nadzornog tijela i funkcijom predsjednika ili člana upravnog odbora izravnog ili neizravna većinska država.

Janez Žlak, poput Branka Bračka, pripada stranci SDS. Funkciju predsjednika Uprave SDH preuzeo je prošle jeseni. Poslovnu karijeru započeo je u Termoelektrani Trbovlje, a kasnije je napredovao do pomoćnika direktora tvrtke. 2016. godine preuzeo je upravljanje RTH Rudnik Trbovlje - Hrastnik i tri godine kasnije postao njegov likvidacijski upravitelj. U Petrolu je zaposlen na mjestu izvršnog direktora za energetiku i okoliš.

Na glavnoj skupštini u prosincu prošle godine, SDH je isprva želio imenovati Žlaka za nadzornika Petrola, ali je povukao kandidaturu i zamijenio ga je Bračko.

Tagovi: Petrol, Slovenski državni holding, Janez Žlak, Petrol, Branko Bračko, Slovenska demokratska stranka
PROČITAJ I OVO
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i gospodarskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
GORIVO
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
BEOGRAD - Svedoci smo čestih negodovanja da je gorivo sve skuplje i skuplje, te da davno nismo osetili smanjenje cene po litru za dizel i benzin. Građani Srbije koji žive blizu granice odlučuju se da idu u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju jer se po njihovim rečima "i više nego isplati".
MOL odlučio isplatiti dividendu
DIVIDENDA
MOL odlučio isplatiti dividendu
BUDIMPEŠTA - MOL je odlučio isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 75,875 milijardi HUF dioničarima za poslovnu 2020. godinu.
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE