GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola

SDH ponovno predlaže Janeza Žlaka za nadzornika Petrola
NADZORNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 20:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže da se za novog nadzornika Petrola imenuje Janez Žlak, prvi čovjek holdinga.

Ako se ostali dioničari slože, Žlak će zamijeniti Branka Bračka, koji je dao ostavku na mjesto nadzornika jer je svoje funkcije u političkoj stranci SDS skrivao od upravitelja državne imovine.

Žlakova kandidatura za nadzornika Petrola drugi je pokušaj SDH-a da imenuje svog predstavnika u nadzorni odbor najvećeg domaćeg trgovca naftom. Prvi je pokušaj, blago rečeno, propao, jer je Bračko dao ostavku na nadzorni odbor prije stupanja na dužnost 11. travnja ove godine. Razlog: Tijekom kandidature za supervizora, Bračko je jamčio da više nema političku poziciju u SDS-u, ali medijska otkrića su kasnije demantirala njegove tvrdnje. SDH je također reagirao na medijske napise i pozvao Bračka da komentira svoje funkcije u stranci SDS.

Uslijedila je Bračkova ostavka. Naime, posebna pravila vrijede za političke dužnosnike u zapošljavanju državnih poduzeća. Konkretno, Zakon o SSH zabranjuje članstvo u nadzornim odborima državnih tvrtki osobama koje šest mjeseci prije imenovanja obnašaju ili su obnašale funkciju u političkoj stranci. Dodajmo da je to zabranjeno i statutom SDS-a. Njime je određeno da kada SDS sudjeluje u vladinoj koaliciji, funkcija člana izvršnog odbora stranke nespojiva je s funkcijom predsjednika ili člana nadzornog tijela i funkcijom predsjednika ili člana upravnog odbora izravnog ili neizravna većinska država.

Janez Žlak, poput Branka Bračka, pripada stranci SDS. Funkciju predsjednika Uprave SDH preuzeo je prošle jeseni. Poslovnu karijeru započeo je u Termoelektrani Trbovlje, a kasnije je napredovao do pomoćnika direktora tvrtke. 2016. godine preuzeo je upravljanje RTH Rudnik Trbovlje - Hrastnik i tri godine kasnije postao njegov likvidacijski upravitelj. U Petrolu je zaposlen na mjestu izvršnog direktora za energetiku i okoliš.

Na glavnoj skupštini u prosincu prošle godine, SDH je isprva želio imenovati Žlaka za nadzornika Petrola, ali je povukao kandidaturu i zamijenio ga je Bračko.

Tagovi: Petrol, Slovenski državni holding, Janez Žlak, Petrol, Branko Bračko, Slovenska demokratska stranka
PROČITAJ I OVO
EU će podržati projekt solarnih panela Cresko-lošinjskog arhipelaga
SOLARI
EU će podržati projekt solarnih panela Cresko-lošinjskog arhipelaga
ZAGREB - Cresko-Lošinjski arhipelag potpisao je krajem srpnja sporazum s Tajništvom čiste energije za EU otoke, po kojemu će to tijelo Europske komisije tehnički pomoći projekt ulaganja u solarne elektrane na parkiralištima.
Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za kinesku ekonomiju i veću ponudu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za kinesku ekonomiju i veću ponudu
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko pada proizvodne aktivnosti u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, uz istodobno porast proizvodnje nafte proizvođača OPEC -a.
Završen remont Bloka 6 TE Šoštanj
REMONT
Završen remont Bloka 6 TE Šoštanj
LJUBLJANA - Ponovnom sinkronizacijom za slovenskom elektroenergetskom mrežom je 29. srpnja ove godine završen drugi redovni remont bloka 6 u TE Šoštanj.
Američka kompanija će graditi solarnu elektranu u Srbiji
SOLARNA ENERGIJA
Američka kompanija će graditi solarnu elektranu u Srbiji

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa čelnicima američke kompanije UGT Renewables LLC koja se bavi obnovljivim izvorima energije, nakon čega je potpisan Sporazum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer trgovci vjeruju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i novim restriktivnim mjerama u pojedinim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE