GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija smanjuje potrošnju zbog pada cijena nafte

Saudijska Arabija smanjuje potrošnju zbog pada cijena nafte
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Saudijska Arabija smanjit će ovogodišnji proračun oko pet posto, rekao je ministar financija, najavljujući prvu mjeru štednje u uvjetima posrtanja gospodarstva zbog epidemije koronavirusa i pada cijena nafte.

Saudijska Arabija priprema se za pad gospodarstva nakon što je zatvorila kina, trgovačke centre, restorane, obustavila hodočašća na umru hodočašća i blokirala istočnu regiju Katif kako bi suzbila širenje koronavirusa.

Vodeći izvoznik nafte u svijetu ima problema i zbog naglog pada cijena nafte, glavnog izvora proračunskih prihoda. Cijena barela pala je ovog tjedna ispod 25 dolara, na najnižu razinu u 18 godina, zbog smanjene potražnje i cjenovnog rata Arabije i Rusije.

"Obujam djelomičnog smanjenja (proračuna)... dosegnuo je približno 50 milijardi rijala (13,32 milijarde dolara), što predstavlja manje od pet posto ukupne potrošnje odobrene u proračunu za 2020.", kazao je ministar financija Mohammed al-Džadan.

Rezovi će imati "minimalan utjecaj na društvo i gospodarstvo", ustvrdio je ministar u priopćenju objavljenom u srijedu

Konzultantska kuća Nasser Saidi & Associates tvrdi pak da će smanjenje biti puno opsežnije, navodeći da je ministarstvo financija od više vladinih tijela zatražilo prijedloge smanjenja ovogodišnje potrošnje za 20 do 30 posto.

Istraživačka kuća Energy Intelligence navodi pak da je kraljevstvo od vladinih tijela zatražilo proračunske scenarije bazirane na pretpostavci o padu cijena nafte na samo 12 do 20 dolara po barelu.

Bogato kraljevstvo ima fiskalne rezerve od oko 500 milijardi dolara i u više je navrata isticalo da proizvodi naftu uz vrlo male troškove pa se godinama može nositi s niskim cijenama nafte.

Unatoč tome, redovno bilježi manjak u proračunu još od prošle krize cijena nafte 2014. godine, primjećuje AFP. Krajem prošle godine najavili su za 2020. manjak u proračunu od 50 milijardi dolara. Potrošnju su procijenili na 272 milijarde dolara.

Da bi uravnotežila proračun, Saudijskoj Arabiji treba cijena nafte od oko 80 dolara po barelu, ističe AFP,

Tagovi: Saudijska Arabija, cijene nafte, nafta, Mohammed al-Džadan
PROČITAJ I OVO
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
GAS
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
BEOGRAD - Srbijagas pozvao je građane zainteresovane za gasni priključak koji je dovoljan za stambeni objekat do 150 kvadratnih metara, a žele da ga plate na 36 rata, da se prijave toj kompaniji.
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara budući da je libijska najava obnove izvoza potisnula u drugi plan poruku proizvođača da će ustrajati na striktnoj provedbi sporazuma o smanjenoj opskrbi.
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
LNG
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
MOSKVA - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
OIE
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
POREČ - Valamar je već šestu godinu zaredom potvrđen kao nositelj certifikata ZelEn, što znači da se 100 posto električne energije, korištene u hotelima i kampovima, osigurava iz obnovljivih izvora.
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
NAFTA
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
RIJAD - Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman pozvao je sinoć članove Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u proširenom sastavu nazvanom OPEC+ da se strogo pridržavaju sporazuma o smanjenju proizvodnje crnog zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE