GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci

Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 15:33
Autor: SEEbiz
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).

Istodobno, rumunjska proizvodnja sirove nafte u promatranom razdoblju iznosila je 1,30 milijuna tona i bila je 5,5 posto, odnosno 76.600 tona ekvivalentne nafte manje nego prethodne godine, javlja agencija Adjerpres.

Nacionalni odbor za strategiju i prognoze procjenjuje da će ukupna domaća proizvodnja sirove nafte ove godine pasti za 3,2 posto na 3,27 milijuna tona ekvivalenta nafte ove godine, a iduće će godine pasti za dodatnih 2,3 posto na 3 posto, 2 milijuna tona.

S druge strane, predviđa se da će se uvoz rumunjske nafte ove godine povećati za 20,7 posto, na 8,42 milijuna tona, a nastaviti će rasti i sljedeće godine, ali po nižoj stopi od 4,6 posto, na 8,81 milijuna tona.

Prema predviđenoj energetskoj strategiji, objavljenoj na web stranici rumunjskog Ministarstva energetike, domaća proizvodnja "crnog zlata" nastavit će blagi trend smanjenja između 2030. i 2050. s 1,93 na 1,15 milijuna tona ekvivalenta nafte.

Tagovi: Rumunjska, uvoz nafte
PROČITAJ I OVO
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
KVAR
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
LJUBLJANA - Šesti blok Termoelektrane Šoštanj (Teš) bit će isključen ovog vikenda zbog kvara na električnom filtru, najavio je Teš.
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE