GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rosnefrova rafinerija u Njemačkoj ostaje pod kontrolom vlade u Berlinu

Rosnefrova rafinerija u Njemačkoj ostaje pod kontrolom vlade u Berlinu
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2023 / 18:47
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka vlada produljit će svoje skrbništvo nad velikom rafinerijom nafte koja je u većinskom vlasništvu ruske državne naftne kompanije Rosneft za još šest mjeseci, potvrdilo je u petak za dpa njemačko ministarstvo gospodarstva.

Vlada planira navesti sigurnosne interese u proširenju svoje kontrole nad Rosneftovim podružnicama Rosneft Deutschland i RN Refining & Marketing, rekli su iz ministarstva za dpa.

Rafinerija PCK, smještena u istočnom gradu Schwedtu na granici s Poljskom, opskrbljuje gorivom veći dio sjeveroistočne Njemačke.

Starateljstvo, koje je trebalo istjeći kasnije ovog mjeseca, sada će trajati do 10. ožujka 2024.

Michael Kellner, visoki dužnosnik Ministarstva gospodarstva, rekao je da je Njemačka bila u bliskom kontaktu sa susjednom Poljskom o mjerama za osiguranje opskrbe energijom.

"Stranica je konsolidirana posljednjih mjeseci. Nije bilo nikakvih uskih grla u opskrbi", rekao je Kellner.

Dodao je da Vlada smišlja paket za rješavanje budućnosti rafinerije i osiguranje radnih mjesta u njoj.

Njemačka vlada preuzela je kontrolu nad rafinerijom u rujnu 2022. usred strogih sankcija protiv ruskih tvrtki nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rafinerija je prvotno bila namijenjena za obradu uvezene ruske nafte koja se isporučuje cjevovodima, ali je od tada preusmjerena prvenstveno na rafiniranje nafte uvezene iz Kazahstana koja je dopremljena kroz luke na Baltičkom moru.

Rosneft je neuspješno pokušao osporiti skrbništvo na sudu.

Tagovi: Rosneft, nafta, Rosneft deutschland, Njemačka, Igor Sečin, ruska nafta
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE