GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Riječka rafinerija neće ovisiti o ruskom vakumskom ulju

Riječka rafinerija neće ovisiti o ruskom vakumskom ulju
MODERNIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 08:46
Autor: SEEbiz
RIJEKA – Dosad je izvedeno 70 posto radova i nabava, u sklopu više od 500 milijuna eura vrijednog projekta modernizacije Rafinerije nafte Rijeka.

Projekt obuhvaća izgradnju postrojenja za preradu teških ostataka nafte, takozvanog kokinga, povećanje kapaciteta postojećih rafinerijskih pogona, kao i izgradnju skladišnih, transportnih i prekrcajnih kapaciteta za prekrcaj petrol koksa na brodove kojima će se izvoziti na tržište, potvrđeno je iz Ine, na upit Novog lista.

Riječka rafinerija ne proizvodi naftne derivate od studenog prošle godine, a obustava, zbog radova potrebnih za pripremu puštanja novog koking postrojenja u rad bi, potvrđuju iz Ine, trebala trajati do travnja ove godine, dok će samo koking postrojenje biti dovršeno do kraja iduće godine. Tada će i kapacitet prerade sirove nafte u riječkoj rafineriji biti povećan na oko 4,5 milijuna tona godišnje, čime bi se pokrile potrebe domaćeg tržišta, kao i dio potreba tržišta u okruženju, prvenstveno slovenskog, gdje su MOL i Ina kupili 120 benzinskih crpki OMV-a.

Tijekom ovog mjeseca je u rafineriji ugrađena nova Stripper Product kolona, u sklopu radova na povećanju kapaciteta postojećeg hidrokreking postrojenja što je, ističu iz Ine, zahtijevalo opsežnu pripremu i organizaciju, s obzirom na visinu kolone od 38 metara i masu veću od 110 tona. Za potrebe prijevoza kolone korištena je specijalna kamionska prikolica, a podizanje i ugradnja su izvršeni pomoću dvije dizalice. Pripremne aktivnosti, ističu iz Ine, obuhvaćale su izradu Plana dizanja kolone, analize rizika, logističke aktivnosti prijevoza te sve potrebne radnje sa stajališta Zaštite na radu kao što su osiguranje zone dizanja, evakuacija svih sudionika i ograničavanje zona kretanja. Također, bilo je potrebno obustaviti sve radove na održavanju kako bi se potencijalne rizike svelo na minimum.

– Ugradnja Stripper Product kolone izvršena je u skladu s planom, na siguran način unutar jednog radnog dana i bez utjecaja na ostale aktivnosti Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, čime su se ostvarile mogućnosti za nastavak radova, kao što su ugradnja spojnih cjevovoda, elektro-instrumentacijski radovi te svi ostali radovi potrebni za dostizanje mehaničke gotovosti Hidrokreking postrojenja, koji se očekuju u predstojećem razdoblju. Dosad je na lokaciji rafinerije bilo prisutno gotovo tisuću radnika, a dominacija građevinske struke mijenja se u korist strojarske i elektroinstrumentacijske struke. Većina angažiranih tvrtki koje su podizvođači hrvatske su tvrtke, rekla je Vedrana Janjić, direktorica projekta modernizacije, odnosno nadogradnje riječke rafinerije.

S obzirom na obustavu proizvodnje koja traje od studenog, Ina će do ponovnog početka proizvodnje derivata u riječkoj rafineriji morati uvesti ukupno oko 900 tisuća tona naftnih derivata, odnosno oko 150 tisuća tona mjesečno, pa nas je zanimalo i jesu li osigurane dovoljne količine za opskrbu tržišta.

– Prerada nije moguća dok se izvode radovi i rafinerija je u privremenom zastoju koji će trajati do travnja 2023. godine. Ina je sve aktivnosti vezane uz opskrbu tržišta isplanirala pomno unaprijed i pobrinula se za ugovaranje opskrbe tržišta derivatima putem pomorskog transporta, odgovaraju iz Ine.

Inače, član uprave Ine Krisztian Pulay prije dva mjeseca je kazao kako će radovi u rafineriji, unatoč kratkoročnim gubicima zbog uvoza derivata, rezultirati dugoročnom profitabilnošću riječke rafinerije.

– Rijeka će postati jedna od najboljih i najkompleksnijih rafinerija u okruženju, što će joj omogućiti profitabilno poslovanje, s većim kapacitetom, u dugačkom periodu u budućnosti. Korist će biti puno veća od gubitaka u ovih nekoliko mjeseci. Razlika između sadašnje proizvodnje ili uvoza nije velika, a Rijeka je na moru i dostupni su derivati s mediteranskog tržišta, tako da ne očekujemo značajne gubitke, pri čemu nam je primarni cilj u ovom periodu osigurati stabilnu opskrbu tržišta, rekao je Pulay, dodajući da će novo postrojenje za preradu teških ostataka nafte omogućiti riječkoj rafineriji preradu puno šireg spektra tipova sirove nafte, među kojima i znatno teže tipove sirove nafte, što će također povećati profitabilnost poslovanja

Tagovi: Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, Vedrana Janjić, sankcije Rusiji, vakuum plinsko ulje
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE