GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

REPowerEU: Korak naprijed prema neovisnosti od ruske energije

REPowerEU: Korak naprijed prema neovisnosti od ruske energije
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija je učinila korak naprijed prema stjecanju neovisnosti od uvoza ruskog fosilnog goriva i diverzifikaciji energetske opskrbe i zelenoj tranziciji nakon što su u srijedu eurozastupnici i Europsko vijeće postigli provizorni dogovor REPowerEU kao dopuna nacionalnim planovima oporavka i otpore.

Pregovarači dvaju odbora Europskog parlamenta (EP), Odbora za proračun i Odbora za gospodarske i monetarne poslove, postigli su 20 miijardi eura "težak" dogovor s Vijećem o mjerama za uštedu energije, proizvodnju čiste energije i diverzifikaciju opskrbe.

"Uspješno smo noćas zaključili pregovore između EP-a i Vijeća. Postigli smo obećano i REPowerEU stupa na snagu početkom godine", rekao je Siegfried Mureşan, jedan od glavnih pregovarača EP-a.

"S novim sredstvima u iznosu od 20 milijardi eura, REPowerEU će pomoći članicama da smanje ovisnost o ruskim fosilnim gorivima te im također pomoći da ubrzaju prijelaz na obnovljivu energiju", dodao je Muresan, iz redova Europske pučke stranke (EPP).

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je plan o "poštenoj" zelenoj tranziciji u EU, REPower EU o komplementarnom europskom financiranju koji bi posebice trebao pomoći ranjivim domaćinstvima i malim i srednjim poduzećima.

"Taj plan je alat koji podupire male i srednje tvrtke u tranziciji prema jeftinijim i čistim energentima", rekla je šefica Komisije.

Od 20 milijardi eura bespovratnih sredstava, pregovarači EP-a su osigurali osam milijardi od dražbovne prodaje emisijskih jedinica u okviru ETS-a, Sustava EU-a za trgovanje emisijama stakleničkih plinova, dok će 12 milijardi biti izdvojeno iz Inovacijskog fonda.

Inovacijski fond EU-a jedan je od najvećih programa financiranja za demonstraciju i komercijalizaciju inovativnih niskougljičnih tehnologija na svijetu, a njime upravlja Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA).

Prema sporazumu, države članice bi trebale investirati najmanje 30 posto sredstava iz REPowerEU u prekogranične projekte.

Mjere iz "ovog povijesnog instrumenta solidarnosti" kako je rekao rumunjski zastupnik Drago Pislaru (Renew) bi trebale bi na snazi do 31. prosinca 2026.

RePowerEU će sada, kao provizorni sporazum, morati potvrditi oba odbora Parlamenta, prije nego bude stavljen na glasanje, a da bi stupo na snagu mora ga prihvatiti i Vijeće.

Paulo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava, je danas na raspravi o krizi troškova života rekao da je sporazum REPowerEU jedan od alata za ublažavanje socijalne krize, uz direktivu o minimalnoj plaći i oporezivanje dodatne neočekivane dobiti energetskih tvrtki te osobito osnovni plan oporavka NextGenerationEU.

"Trebamo ulagati u otpornost našeg društva. Ponosni smo na naš socijalni model. Imamo zajednička sredstva u NextGenerationEU i moramo više ulagati u našu konkurentnost", rekao je Gentiloni.

Posebno je istaknuo da "moramo izbjeći situaciju da se socijalna kriza kupovne moći prelije u krizu nezaposlenosti".

Ako izgubimo našu konkurentnost nećemo izaći iz ove krize, upozorio je Gentiloni.

Tagovi: REPowerEU, Paolo Gentiloni, Siegfried Mureşan, diverzifikacija energetske opskrbe, zelena tranzicija
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE