GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna proizvodnja električne energije iz OIE

Rekordna proizvodnja električne energije iz OIE
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 21:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je u nedjelju zabilježila rekordnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije - ukupna je proizvodnja iz tih izvora bila oko 48 gigavatsati (GWh), pri čemu je maksimalna satna proizvodnja iz svih OIE bila više od 2100 megavatsati na sat, objavio je u ponedjeljak HOPS.

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u priopćenju ističe kako je na to utjecala i vremenska situacija u Hrvatskoj, koja je donijela neke ekstremne situacije kako u meteorološkom (kiša i jugo) tako i elektroenergetskom pogledu.

"Sve to je pogodovalo obaranju dnevnog, odnosno satnog rekorda u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije elektroenergetskog sustava Hrvatske", navode iz HOPS-a.

Po preliminarnim podacima koje iznose, u nedjelju, 6. prosinca 2020., hrvatske hidroelektrane su proizvele ukupno više od 30 GWh, pri čemu je proizvodnja dosezala i gotovo 1400 megavatsati na sat (MWh/h).

Proizvodnja u novim obnovljivim izvorima energije iznosila je čak 843 MWh/h, pri čemu iz HOPS-a izdvajaju vjetroelektrane, koje su, uz trenutnih oko 800 megavata (MW) instaliranih kapaciteta, postigle maksimalnu satnu proizvodnju od oko 717 MWh/h, dok je trenutna proizvodnja dosegla i 731 MW.

"Ukupno je tako proizvodnja u tradicionalnim i novim obnovljivim izvorima energije bila oko 48 GWh, što je više nego što je bila potrošnja hrvatskog elektroenergetskog sustava (EES) na jučerašnji dan (oko 47 GWh), te je pri tom maksimalna satna proizvodnja iz svih OIE bila više od 2100 MWh/h", ističu iz HOPS-a.

No, naglašavaju i kako su te rekordne proizvodnje u nedjelju, kada je potrošnja uobičajeno najmanja (dnevni maksimum oko 2250 MWh/h), na ozbiljnju kušnju stavile i hrvatsku prijenosnu mrežu koja je trebala osigurati prihvat tolikih količina proizvodnje, odnosno izvoz viška u susjedne države.

"U kategoriju rekorda spada i to da je hrvatski EES, koji je pretežno uvozni te pokriva 20-40 posto godišnje potrošnje uvozom električne energije, kroz nedjelju izvozio i preko 1100 MWh/h", navode iz HOPS-a.

Poteškoće su, dodaju, zadavali kvarovi u prijenosnoj mreži uzrokovani orkanskim jugom, a na čijem se otklanjanju još uvijek radi.

Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava ističu i kako se jučerašnja pogonska situacija "može promatrati i kao ozbiljan test uživo za neke ekstremne situacije koje se promatraju za potrebe razvoja prijenosne mreže".

"Takve situacije su rijetke, ali HOPS na njih mora imati spreman odgovor. Potreban odgovor na to pitanje je utoliko potrebniji u kontekstu visokih iznosa zahtjeva za priključenje novih OIE na dalmatinskom području gdje se sve češće nameće pitanje koje su granice novih priključenja na mrežu koje hrvatski EES može podnijeti bez značajnog ojačavanja prijenosnih puteva vrlo visokog napona? Odgovor je složen i zahtjeva međusobno razumijevanje operatora prijenosnog sustava, proizvođača električne energije, zakonodavca i energetskog regulatora", zaključuje se u priopćenju HOPS-a.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Hrvatski operator prijenosnog sustava, električna energija
PROČITAJ I OVO
Nafta sve skuplja, Goldman Sachs povisio prognoze
CRNO ZLATO
Nafta sve skuplja, Goldman Sachs povisio prognoze
NEW YORK - Cijene nafte nastavljaju rasti i na početku ožujka, nastavljajući tako trend koji traje već gotovo šest mjeseci.
Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili tek neznatno povećati opskrbu u travnju, odgodivši opsežnije poteze do značajnijeg oporavka potražnje.
Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama
PREDSJEDNIK
Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama
ZAGREB - Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s klimatskim promjenama u EU dosežu 12 milijardi eura godišnje, a energetska učinkovitost je ono što može pomoći u prilagodbi tim promjenama i da se ne gube već stvaraju radna mjesta, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih regionalnih energetskih agencija.
Dobit poduzetnika u sektoru električne energije od 2008. porasla više od deset puta
UZLET
Dobit poduzetnika u sektoru električne energije od 2008. porasla više od deset puta

ZAGREB - Analiza Fine o poslovanju poduzetnika u proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije u razdoblju od 2008. do 2019. pokazuje znatan rast broja poduzetnika te povećanje njihovih prihoda, rashoda i dobiti, koja je s 215,5 milijuna kuna 2008. porasla na 2,2 milijarde kuna 2019. godine.
Izjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Izjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 dolara
RIJAD - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara nakon što je saudijski ministar energetike na početku sastanka vodećih proizvođača signalizirao da ne bi trebali žuriti s povećanjem opskrbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE