GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast udjela obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

Rast udjela obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2020 / 16:26
Autor: SEEbiz / energetika-net.com
ZAGREB - Hrvatska je u 2017. imala 27,3 posto energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji, od čega je udio električne energije iznosio 46,4 posto, a grijanja i hlađenja 36,6 posto.

U 2018. ostvaren je rast udjela za 0,7 postotnih bodova, koji se može pripisati porastu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i rastu korištenja energije iz obnovljivih izvora u prometu, ističe se u publikaciji Sektorske analize pod nazivom Energetika: obnovljivi izvori energije koju je objavio Ekonomski institut Zagreb (EIZG).

Autorice publikacije su Biljana Kulišić (Energetski institut Hrvoje Požar) i Ivana Rašić (EIZG).

Prema podacima za 2017. u Hrvatskoj su u strukturi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora najveći udio od 77,3 posto imale vodne snage koje uključuju i proizvodnju električne energije iz velikih hidroelektrana.

Zatim slijedi energija iz vjetra s 14,5 posto udjela te energija iz biomase sa 7,35 posto kao treći pojedinačni najznačajniji izvor električne energije iz obnovljivih izvora.
U odnosu na 2017. svi izvori električne energije iz obnovljivih izvora bilježe rast u 2018., s izuzećem energije iz Sunca čija se proizvodnja smanjila za 4,83 postotna boda.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, energija vjetra, solarna energija, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Teš u petak s rekordnom dnevnom proizvodnjom električne energije
REKORDI
Teš u petak s rekordnom dnevnom proizvodnjom električne energije
LJUBLJANA - Termoelektrana Šoštanj (Teš) u petak je proizvela 19.100.404 kilovat-sati električne energije, što je njena najveća dnevna proizvodnja do sada.
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
INVESTICIJE
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
BEOGRAD - Prvi čovek Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Đukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.
Aral razvija gorivo budućnosti
GORIVA
Aral razvija gorivo budućnosti
BOCHUM - Istraživački odjel koncerna Aral, Aral-Forschung, u njemačkom Bochumu razvija sintetička goriva koja mogu koristiti već današnji motori. Jer primjerice Porsche vjeruje da motori s unutarnjim izgaranjem imaju budućnost.
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
PLIN
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
ZAGREB - Projekt plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku privodi se kraju, radovi su završeni u rokovima, terminal će uskoro biti spreman za prihvat brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (UPP/LNG), a u hrvatskom plinskom sustavu u početku prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz tog novog dobavnog pravca.
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
RAFINERIJE
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
BEOGRAD - Gorivo iz Srbije, uz pomoć Rusije, zapljusnuće će Hrvatsku u narednim godinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE